Erdogan benytter seg av militser med tvilsomt rykte som støttropper. Free Syrian Army har ingen god klang. Foto: Murad Sezer/Reuters/Scanpix

`Visepresident Mike Pence og utenriksminister Mike Pompeo forhandlet i fem timer med Erdogan torsdag. Omsider gikk tyrkerne med på en fem dager lang våpenhvile.

Det meldes fortsatt som kamper fredag.

Kurderne måtte love å trekke sine styrker ut av en sikkerhetssone ved grensen, men en senior amerikansk tjenestemann med god kjennskap til forholdene sier det er mange skjær i sjøen: Det bor mange kurdere i sonen. Hvor skal de gjøre av seg?

However, Fox News reported that “a very senior U.S. military source who spent years designing the U.S. anti-ISIS strategy with both the Kurds and Turks … expressed skepticism” about the cease-fire because thousands of Kurds live within the buffer zone.

Turkey will very likely conduct more cross-border attacks against the Kurds in Syria if the buffer zone plan collapses.

Ideelt skulle det utarbeides en sikkerhetsmekanisme som gjorde tyrkerne fornøyd. Mer realistisk er det grunn til å tro at tyrkerne ikke blir fornøyd og vil foreta flere raid inn i Syria.

Men bildet er mer komplisert nå som Assads styrker er kommet til byen Manbij med russerne som buffer. Russerne har sagt at de ikke vil tillate at syrerne og tyrkerne kommer i kamp.

I USA er det kommet frem at Trump advarte Erdogan mot å rykke inn, men Erdogan ga klar beskjed om at de kom til å gjøre det uansett. Det var 28 amerikanske soldataer i den umiddelbare faresonen og Trump ville ikke at de skulle være utsatt. Han trakk dem tilbake.

Dette gir et annet bilde enn det som er gjentatt om at Trump ga Erdogan grønt lys.

U.S. Defense Secretary Mark Esper and Army Gen. Mark Milley, who is chairman of the Joint Chiefs of Staff, urged Turkey in numerous phone calls not to carry out its invasion. Turkey did it anyway. Few people familiar with the long-running animosity between the Turks and Kurds were surprised.

 

 

Rebecca Grant: Cease-fire halting Syria fighting between Turks and Kurds faces uncertain future