Logoene til Amazon, Apple, Facebook og Google. Reuters / Scanpix.

Justisdepartementet i USA innleder en bred formell granskning av dominerende teknologiselskaper som Google, Facebook, Amazon og Apple, med sikte på å avdekke om de kveler konkurranse i strid med den amerikanske antitrust-lovgivningen.

Ifølge departementet skal granskningen undersøke praksisen til de plattformene på internett som dominerer søk, sosiale medier og detaljhandel, skriver Wall Street Journal.

The Justice Department also is interested in how Big Tech has leveraged the powers that come with having very large networks of users, the department said.

Granskningen vil bli nøyere enn det som tidligere har vært planlagt:

The new antitrust inquiry under Attorney General William Barr could ratchet up the already considerable regulatory pressures facing the top U.S. tech firms. The review is designed to go above and beyond recent plans for scrutinizing the tech sector that were crafted by the department and the Federal Trade Commission.

Det er et åpent spørsmål hva slags politiske eller juridiske verktøy som vil bli tatt i bruk dersom uakseptabel praksis blir formelt avdekket, men kilder i statsapparatet sier at mange alternativer er på bordet. Det synes nokså åpenbart at Washingtons press på teknologiselskapene øker vesentlig.

Ingen av selskapene vil kommentere granskningen overfor WSJ, men kursene på samtlige selskapers aksjer sank da nyheten ble kjent. Selskapenes generelle omdømme ser også ut til å svekkes:

While the top tech firms were once the darlings of the public, attitudes have shifted as some consumers, and politicians on both the left and the right, have grown uncomfortable with how much power and influence they wield in the economy and society.

USAs justisminister William Barr er svært interessert i Big Techs rolle og ser ut til å prioritere denne saken høyt.

 

Støtt Document

Du kan enkelt sette opp et fast, månedlig trekk med bankkort: [simpay id=»280380″]

Eller du kan velge et enkeltbeløp: [simpay id=»282505″]

Du kan også overføre direkte til vårt kontonummer 1503.02.49981

Vårt Vipps nummer er 13629

For Paypal og SMS se vår Støtt Oss-side.