Fotografier: Reuters / Scanpix.

Justiskomiteen i Representantenes hus i den amerikanske Kongressen har med tverrpolitisk støtte vedtatt å iverksette en granskning av konkurransesituasjonen i digitale markeder.

Komiteen skal også vurdere om den eksisterende antitrust-lovgivningen er god nok til å regulere nettet, kunngjør dens leder Jerrold Nadler, som representerer staten New York for Demokratene, på sine offisielle sider hos Representantenes hus.

Bakgrunnen for granskningen er fremveksten av noen få store aktører som har skaffet seg enorm makt, heter det i kunngjøringen:

A small number of dominant, unregulated platforms have extraordinary power over commerce, communication, and information online. Based on investigative reporting and oversight by international policymakers and enforcers, there are concerns that these platforms have the incentive and ability to harm the competitive process. The Antitrust Subcommittee will conduct a top-to-bottom review of the market power held by giant tech platforms. This is the first time Congress has undertaken an investigation into this behavior.

Denne underkomiteen for antitrust-saker skal dokumentere konkurranseproblemene i digitale markeder, undersøke om dominerende selskaper har en adferd som svekker konkurransen og vurdere om eksisterende lovgivning er tilstrekkelig.

Nadler konstaterer at de dominerende aktørene har stor grad av kontroll:

“[T]here is growing evidence that a handful of gatekeepers have come to capture control over key arteries of online commerce, content, and communications. […] Given the growing tide of concentration and consolidation across our economy, it is vital that we investigate the current state of competition in digital markets and the health of the antitrust laws.”

Offisielt nevnes ikke «de fire store», altså Google, Facebook, Apple og Amazon, men anonyme kilder hos amerikanske myndigheter navngir samtlige overfor Reuters:

The Justice Department’s Antitrust Division and the Federal Trade Commission (FTC) met in recent weeks and agreed to give the Justice Department the jurisdiction to undertake potential antitrust probes of Apple and Google, owned by Alphabet Inc, the sources said.

The FTC was given jurisdiction to look at Amazon.com Inc and Facebook Inc, the sources said.

Kursen på Google- og Facebook-aksjer sank kraftig da nyheten om granskningen ble kjent.

Enkelte toppolitikere i USA, blant dem Demokratenes senator Elizabeth Warren, har lenge luftet tanker om at de største IT-selskapene burde tvangsdeles.

 

Støtt Document

Du kan enkelt sette opp et fast, månedlig trekk med bankkort: [simpay id=»280380″]

Eller du kan velge et enkeltbeløp: [simpay id=»282505″]

Du kan også overføre direkte til vårt kontonummer 1503.02.49981

Vårt Vipps nummer er 13629

For Paypal og SMS se vår Støtt Oss-side.