Rakettangrep, skyting, valg, hemmelige møter og konferanser. Det koker i Midtøsten, og det er et værvarsel du bør få med deg. Utetemperaturen her nord i Irak ligger jevnt på 42 grader. Det vil bli varmere, i mer enn en forstand.

Nyhetsprioritering er en nesten umulig oppgave når en, som meg, befinner seg i Midtøsten. Flere ganger daglig finner jeg nyheter, ofte som notiser, som i den store sammenhengen kan synes uviktige. Det er et bedrag. La meg gi dere noen eksempler fra det siste døgnet:

  • Gårsdagens ordførervalg i Istanbul (her er tallene og analysen kom her i går). Erdogan led nederlag, og i dag kom nyheten om enda en liten kjepp i hans hjul:
  • En kurdisk general sa lørdag at selvsagt må og vil de syriske kurderne komme til en avtale med Bashar al-Assad og regimet i Damaskus. Noe annet ville jo gjøre Syria til en «failed state», sa generalen. I denne saken kan du lese hvorfor. I områdene som SDF kontrollerer – med fransk og amerikansk støtte, og mot Erdogans ønsker – er det jo olje, gass, vann og mye fint jordbruksland. Gjett hva som gir mest penger i kassa? Min spådom er at om ikke så altfor mange måneder blir Putin og Trump enige om å dele på kaka, på bekostning av Erdogan og Iran!
  • Iran er også hovedtemaet for en bemerkelsesverdig lite omtalt konferanse (med document.no som et hederlig unntak) som begynner i Jerusalem i dag. Der setter altså amerikanernes John R. Bolton seg ned med sin russiske (tidligere FSB-sjef og Putins nære venn, Nikolai Patrushev)  israelske Meir Ben-Shabbat. Følg med!
  • Derifra kom nettopp nyheten om at Putin skal besøke Israel i år.
  • Det er få vestlige journalister i Iran, så det er vanskeligere å følge med for oss som ikke lesere farsi. Men, i går kom det en lite påaktet nyhet om at det er splittelse innad i regimet. Kanskje ikke så rart når en leser denne saken om hvordan Irans befolkning har det mye tøffere, økonomisk, nå, enn under krigen mot Irak. Fra egne, ubekreftede kilder har jeg fått vite at spenningen i Iran nå er så stor at regimet ikke kan garantere sikkerheten til regimets topper. «Det koker blant perserne», har jeg latt meg fortelle…
  • Men Irans regime støtter like ufortrødent sine leiesoldater – de er ikke de eneste som har det, selvsagt – som for eksempel houthiene i Yemen.  I går angrep de på ny flyplassen i saudi-arabiske al-Abha, som vi rapporterte om at de gjorde for snaut to uker siden. Denne gangen ble en drept og syv skadet, skriver blant annet The New York Times.
  • Iran er også meget aktive her i dette landet, altså Irak. Det siste er at de vil ha større innflytelse i sunni-muslimske Mosul, og at de vil arrangere felles militærøvelser med Irak. Hmm…
  • Her i Irak klarte endelig parlamentet i dag å bli enige om å fylle de tre viktigste ministerpostene: forsvar, innenriks og justis. Det var i siste liten, for Iraks evige og uforutsigbare uromaker, Moqtada al-Sadr truet i forrige uke med å styrte regjeringen om så ikke skjedde. Han er ikke lenger Irans beste venn. Den rollen er det Folkemilitsene (PMU), på arabisk Hashd ash-Shabi,  som fyller.

Og enda er det mye mere som skjer. Her en liste fra de siste fire timene på NewsNow.com:

I tillegg kommer kontinuerlige oppdateringer over krigene i Libya og i Syria.
Document har en liten stab og ingen statsstøtte. Vår rapportering avhenger av din støtte!

Støtt Document

Du kan enkelt sette opp et fast, månedlig trekk med bankkort: [simpay id=»280380″]

Eller du kan velge et enkeltbeløp: [simpay id=»282505″]

Du kan også overføre direkte til vårt kontonummer 1503.02.49981

Vårt Vipps nummer er 13629

For Paypal og SMS se vår Støtt Oss-side.

Les også

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.