Massachusetts senator Elizabeth Warren under den fjerde debatten ved Otterbein University i Westerville, Ohio 15. oktober. (Foto: Nicholas Kamm / AFP/Scanpix

Senator Elizabeth Warren går nå inn for at USA skal trekke soldatene ut av Midtøsten. Hun vil ha slutt på de endeløse krigene.

Dermed er Warren på linje med president Trump. Det indikerer hvor tyngdepunktet i opinionen nå ligger.

– Jeg tror at vi bør komme oss ut av Midtøsten. Jeg syns ikke at vi bør ha styrker der, sa Warren under demokratenes TV-debatt i Ohio tirsdag kveld.

Warren har tidligere tatt til orde for å hente hjem amerikanske soldater fra Afghanistan, Irak og Syria, men en fullstendig amerikansk tilbaketrekning fra Midtøsten, vil være et langt mer drastisk skritt.

Etter TV-debatten presiserte Warrens talskvinne Alexis Krieg at senatoren «refererte til kampstyrker», ikke øvrig amerikansk militærpersonell stasjonert i Midtøsten.

Distinksjonen mellom kampstyrker og rådgivere kan vekke mistanke om at man ønsker å beholde muligheten for å sende styrker som opptrer i en defensiv rolle, slik Trump har gjort i Saudi-Arabia. Men det er liten tvil om at deres nærvær ville forplikte USA, hvis Saudi-Arabia skulle komme i krig med Iran.

Det amerikanerne blir forespeilet er en ny politikk og terskelen for å sende soldater kan bli høyere.

– Hun mener at vi må få slutt på de endeløse krigene. Det innebærer å arbeide for å fjerne de amerikanske kampstyrkene fra Midtøsten og bruke diplomati og jobbe sammen med våre allierte og partnere for å få en slutt på konfliktene og lidelsene i regionen, sier Krieg.

Enige

NATO-allierte bør bite seg merke i at både ytre venstre og høyre er enige om å trappe ned på USAs militære engasjement ute. Det koster for mye.

Kina har kunnet rykke frem mens USA har påtatt seg rollen som opprettholder av lov og orden. Det er USA som har kjøpet kampen mot islamistisk terror, og har hatt soldater over hele Afrika fra øst til vest av Sahel-beltet. Kina høster fruktene av USAs innsats. Det har gått opp for amerikanerne. Derfor er motstanden mot Kina et annet viktig punkt som Demokrater og Republikanere er enige om.

Mission creep

Amerikanerne er vare på missio creep og de ser at krigene i Midtøsten vil ingen ende ta.

USA er blitt selvforsynt med energi og har ikke lenger behov for å sikre oljeleveranser som før. Det er det andre som har.

Den amerikanske marinens 5. flåte har sitt hovedkvarter i Bahrain, og det amerikanske flyvåpenet har kampfly, bombefly og overvåkingsfly stasjonert både i Qatar, De forente arabiske emirater og Kuwait.

USA har også rundt 5.200 soldater i Irak, der de bistår de irakiske regjeringsstyrkene som i 2014 ble overkjørt av den ytterliggående islamistgruppa IS. Dette er imidlertid ikke offisielt kampstyrker, men militære rådgivere som driver opplæring og trening av irakiske soldater.

 

Støtt Document

Du kan enkelt sette opp et fast, månedlig trekk med bankkort: [simpay id=»280380″]

Eller du kan velge et enkeltbeløp: [simpay id=»282505″]

Du kan også overføre direkte til vårt kontonummer 1503.02.49981

Vårt Vipps nummer er 13629

For Paypal og SMS se vår Støtt Oss-side.

Forhåndsbestill boken her til spesialpris!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂