U.S. Marine Corps Gen. Kenneth McKenzie Jr., sjef for U.S. Central Command (CENTCOM) under en presse orientering i Pentagon, Virginia. 13. mars, 2020.  Foto: Yuri / Gripas / REUTERS / Scanpix.

USA reduserer antallet soldater i Irak fra dagens 5.200 til 3.000, opplyser øverstkommanderende for USAs sentralkommando, general Kenneth Frank McKenzie.

President Donald Trump har gjentatte ganger lovet å hente hjem amerikanske soldater og «få slutt på USAs endeløse kriger».

Senest i forrige måned, da han fikk besøk av Iraks statsminister Mustafa al-Kadhim, gjentok Trump at amerikanske soldater skal trekkes ut av Irak.

– Vi har trukket soldatene våre ut av Irak relativt raskt. Vi ser fram til dagen der vi ikke lenger trenger å være der, sa han.

Reduserer
Under et besøk i Bagdad onsdag opplyste McKenzie at 2.200 soldater vil forlate Irak innen utgangen av september.

– Som en anerkjennelse av den store framgangen irakiske styrker har hatt, og i samråd med iraks regjering og våre koalisjonspartnere, har USA besluttet å redusere vårt styrkenærvær i Irak fra rundt 5.200 til 3.000 i løpet av september, sa han.

USA invaderte Irak i 2003, men trakk seg i stor grad ut i 2011. Da den ytterliggående islamistgruppa IS tre år senere tok kontroll over store deler av landet, sendte daværende president Barack Obama på nytt styrker.

Skal fortsatt bistå
Det er ikke kjent hvor lenge de gjenværende amerikanske soldatene blir værende i Irak, men ifølge McKenzie skal de fortsette med å trene og bistå irakiske sikkerhetsstyrker i deres kamp mot restene av IS.

– USAs beslutning er en klar demonstrasjon på vår fortsatte støtte til det endelige målet, som er å gjøre irakiske sikkerhetsstyrker i stand til å forhindre at IS gjenoppstår og sikre Iraks suverenitet uten bistand utenfra, sier han.

Kostbar krig

– Denne reisen har vært vanskelig, ofrene har vært store, men framgangen har vært betydelig, sier den amerikanske generalen.

USA hadde på det meste rundt 115.000 soldater i Irak. Over 3.800 amerikanske soldater ble drept i stridshandlinger i årene 2003 til 2011, og nærmere 1.000 andre omkom i ulykker, tok sine egne liv eller døde av sykdom i Irak.

Boston University har anslått at krigføringen i Irak har kostet USA nærmere 2.000 milliarder dollar, over 18.000 milliarder kroner.

 

Bestill Kent Andersens store klimabok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.