Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix.

Utenriks­minister Ine Eriksen Søreide (H) presenterer fredag en stortings­melding om Norges rolle i verden. Tysklands utenriks­minister er med på lanseringen.

I den nye stortings­meldingen loves det en «real­politisk» analyse der verden ses slik den er, og ikke slik Norge skulle ønske den var.

Budskapet er at tyngdepunktet i verden flyttes østover, mens Vesten svekkes. Samtidig advares det mot en stormakts­rivalisering mellom USA og Kina som kan ligge an til å bli langvarig og få store konsekvenser for verdensordenen.

– De neste årene må vi prioritere å forsvare vårt utenriks­politiske handlingsrom og bidra til reformer som gjør de multilaterale institusjonene mer effektive og representative. Vi må søke et enda tettere samarbeid med likesinnede land i Europa, men også samarbeide mer om saker av felles interesse med land som er forskjellige fra oss, sier Eriksen Søreide i en pressemelding.

Tysklands utenriks­minister Heiko Maas er til stede under lanseringen.

– EU og likesinnede land i Europa er i dag de fremste forsvarerne av liberale verdier og multilateralt samarbeid. Derfor bør vi styrke samarbeidet med likesinnede europeiske land og med EU. At Tysklands utenriks­minister velger å komme til Norge for denne anledningen, er et eksempel på at vi gjør nettopp det, sier Eriksen Søreide.

(©NTB)

 
 

Kjøp «Hypermoral» av Alexander Grau fra Document Forlag her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.