Matteo Salvini under en felles pressekonferanse med Ungarns statsminister Viktor Orbán i Budapest den 2. mai 2019. Foto: Bernadett Szabo / Reuters / Scanpix.

Italias innenriks­minister Matteo Salvini kunngjorde før helgen et forslag om at regjeringen snarlig utsteder et sikkerhets­politisk lovdekret som i all hovedsak tar sikte på å bekjempe ulovlig innvandring.

Det mest oppsikts­vekkende punktet i forslaget er adgang til å bøtelegge personer som transporterer migranter til Italia i strid med internasjonale regler og myndigheters anvisninger, med mellom 3500 og 5500 euro i bot pr. migrant.

Hvis det er tale om et skip som seiler under italiensk flagg, skal dette i henhold til forslaget kunne tas i arrest i opp til 12 måneder, skriver La Repubblica.

Salvini vil også at kompetente myndigheter i spørsmål som vedrører sikkerhet til havs – herunder også ulovlig båtmigrasjon, noe innenriks­ministeren anser som en sikkerhets­trussel – heretter skal være innenriks­departementet og påtale­myndig­hetens anti­mafia­enhet, og ikke samferdsels­departmentet og ordinære påtale­myndig­heter som nå.

Lovdekreter er forordninger av lovs kraft som regjeringen kan utstede i saker ansett som tilstrekkelig presserende til at man ikke vil avvente vedtak av ny lovgivning i parlamentet. Lovdekretenes gyldighet opphører etter seksti dager dersom parlamentet ikke omgjør dem til lover.

Til tross for at den italienske regjeringens harde linje i migrasjons­politikken ustanselig utfordres av NGO-er både i inn- og utland, er det for tiden svært få ulovlige iland­stigninger av migranter i Italia.

Det skyldes også innenriks­ministerens standhaftighet på feltet, men forslaget hans er ikke desto mindre egnet til å reise spørsmål og skape splid internt i regjeringen. Det vil uansett ikke bli behandlet av statsminister Giuseppe Contes kabinett før EU-valgene er over, skriver Corriere della Sera.

Hvorvidt Salvinis kunngjøring er å anse som mer enn et utspill i EU-valgkampen, der koalisjons­partnerne i Italias regjering for tiden er hyppig i tottene på hverandre, gjenstår altså å se.

 

Kjøp billetter til Katie Hopkins her


Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂