Italias statsminister Giorgia Meloni leder et møte i statsråd den 9. mars 2023. Tilstede er blant andre justisminister Carlo Nordio, innenriksminister Matteo Piantedosi, utenriksminister Antonio Tajani og samferdselsminister Matteo Salvini. Foto: Antonino D’Urso / LaPresse via AP / NTB.

Regjeringen i Italia har under et møte i statsråd torsdag enstemmig vedtatt et lovdekret som øker strafferammen for menneskesmugling til 30 års fengsel. Møtet fant sted i Cutro i den søritalienske regionen Calabria, der minst 72 migranter i februar mistet livet i et forlis ikke langt fra land.

I en kommentar til vedtaket sier Italias justisminister Carlo Nordio at fengselsstraffer av mer enn 20 års varighet skal kunne ilegges i de tilfellen der smuglingen har resultert i død eller alvorlig skade på flere personer, melder RAI News.

Men strafferammene skjerpes for alle som medvirker til menneskesmugling, hva enten man organiserer, finansierer eller på annen måte fremmer eller hjelper den kriminelle virksomheten, opplyser den italienske statskanalen.

Lovdekreter fra regjeringen har seksti dagers gyldighet i det italienske systemet, og må derfor stadfestes som lov av parlamentet for å få permanent gyldighet.

Med et enstemmig regjeringsvedtak bak dekretet, ligger det an til at regjeringspartiene, som har flertall i parlamentets begge kamre, vil vedta loven – slik det også skjedde med NGO-dekretet som kom like over nyttår.

Dekretet som ble vedtatt torsdag, inneholder også bestemmelser som forenkler prosedyrene for utkastelse fra Italia, skriver RAI News.

 

Kjøp Jean Raspails roman «De helliges leir» her!  Du kan også kjøpe den som e-bok e-bok.

 

Kjøp Paul Grøtvedts bok her!

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.