Nytt

Sverige har mangel på sykepleiere og ønsker at nyankomne migranter skal ut på arbeidsmarkedet så fort som mulig. Som en løsning har man for første gang startet opp sykepleierutdannelse i Sverige på somalisk. Utdannelsen er treårig og i det første året skjer undervisningen først og fremst på somalisk. Etterhvert skal undervisningen gå mer og mer over til svensk og det tredje året kun på svensk.

– Det som är nytt är att man satsar på yrket samtidigt som man satsar på språket, man gör det parallellt, sier projektleder Amr Sheikh Dayeb.

En liknende utdannelse på arabisk er allerede igang på andre året. Det er mye bedre for sykepleierelevene at de lærer på eget språk, sier læreren Najma Mohammad.

– När man tar det på sitt hemspråk tänker jag att man förstår innehållet verkligen. Det blir mycket bättre för eleverna. De får lättare att fördjupa sig och förstå, sier læreren Najma Mohammad.

Sykepleierelev Sofia Kahin er begeistret. Hun kan riktignok ikke uttale undersköterska enda, men det går seg nok til. En sykepleier er en veldig person, sier hun.

Sykepleiere må ha bare armer av hygieneårsaker. Dette kan bli problematisk med islamsk bekledning.

SVT  Aftonbladet

Bestill Douglas Murrays bok “Europas underlige død” fra Document Forlag her!