I et intervju med SVT sier lærer Olof Linton at det ikke er et spørsmål om, men når, en lærer blir drept av en islamist i Sverige. Skjermdump SVT.

Etter at den franske læreren Samuel Paty ble bestialsk drept av en islamist i Frankrike, understreker lærere nå betydningen av ytringsfrihet i undervisningen. Svenske lærere frykter at det som skjedde i Frankrike, også kan skje i Sverige.

– Det er ikke et spørsmål om, men når, sier lærer Olof Linton til SVT.

Den franske læreren Samuel Paty ble myrdet fredag, ​​etter å ha vist en karikatur av Muhammed da han underviste om ytringsfrihet. Hendelsen gjorde dypt inntrykk på den svenske læreren.

– Dette er forferdelig på alle måter. Det er en kollega som måtte bøte med livet på en grusom måte for å gjøre jobben sin, sier Olof Linton, lærer ved Östra Real videregående skole i Stockholm til kanalen.

Læreren tror angrepet på ytringsfriheten og det demokratiske samfunnet like gjerne kunne funnet sted i Sverige.

– Jeg tror dessverre at dette er noe vi må se på som en faktisk risiko selv i svenske skoler og sammenhenger. Da kan angrepene komme fra islamister eller høyreekstreme. Men vi må være forberedt på at det kan skje. Det er ikke et spørsmål om, men når, sier han.

Olof Linton etterlyser et tydelig signal fra både regjeringen, skolen og samfunnet generelt, og påpeker at det er en naturlig del av undervisningen å ta opp kontroversielle temaer, også temaer som kan omfatte visning av støtende materiale.

– I de tilfellene advarer jeg alltid om at det kan oppleves som veldig ubehagelig. De fleste lærere er i stand til å opprettholde dialogen med elevene. Men det er veldig viktig som lærer å beholde dette i undervisningen. Vi kan ikke bøye oss for ekstremistiske og fundamentalistiske trosretninger, sier han.

SVT har intervjuet to øvrige lærere ved ulike svenske videregående skoler. De deler bekymringen til Linton, og beskriver en stor sorg etter halshuggingen i Frankrike.

– Vi må fortsette å diskutere ytringsfrihet. Skolen er en del av samfunnet, og i samfunnet blir den stadig mer polarisert. Da er det enda viktigere at vi i skolen tar diskusjonen, og da også de vanskelige diskusjonene, sier Charlotta Hemlin, lærer ved Westerlundska gymnasiet i Enköping.

Mattias Axelsson i Göteborg er tilsvarende opprørt.

– Man blir forferdet. Jeg ble både sint og lei meg samtidig. At en lærer blir myrdet på grunn av sin profesjonspraksis, er så forferdelig at det er vanskelig å forestille seg, sier han til SVT.

Læreren mener at trusler på grunn av undervisning i svensk skole fremdeles er relativt uvanlig.

– Som lærer må jeg velge hvilket materiale jeg bruker. Da er det ikke et mål i seg selv å provosere og fornærme. Det kan være hvis jeg føler at jeg når et høyere formål med økt læring eller forståelse, så burde jeg definitivt kunne vise en Muhammed-karikatur eller noen som brenner et svensk flagg, sier læreren til SVT.

Sverige i endring. Kjøp Islamismen i Sverige her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.