Walid al-Kubaisi. Stillbilde: Ex-Muslims Of Norway / YouTube.

Den irakisk-norske forfatteren, journalisten, filmskaperen, oversetteren og samfunnsdebattanten Walid al-Kubaisi (1958–2018) er død, kunngjør venner av ham i sosiale medier.

Walid al-Kubaisi kom som ung mann til Norge fra Irak etter å ha flyktet fra krigen mot Iran i 1981. Han begynte på norskkurs i regi av det offentlige, men mistet tålmodigheten og bestemte seg for å drive selvstudier. På biblioteket satte han seg ned med Bibelen på norsk og arabisk, og lyttet til den hellige boken på norsk innspilt på kassetter.

Denne ekstraordinære mannen, som under mesteparten av sin tilværelse i Norge anså seg som sekulær muslim, skulle bli en av de store personlighetene i åndskampen mot politisk islam her til lands – alltid kritisk til islamister og islamsvermende norske intellektuelle, og alltid til felts for ytringsfriheten også i islamspørsmål. Han omtalte derimot Hege Storhaug som et ekte barn av Bjørnstjerne Bjørnson.

Som forfatter gjorde han seg bemerket i Norge fra 1996 med utgivelsen «Min tro, din myte», og som filmskaper i 2010 med «Frihet, likhet og Det muslimske brorskap», hvor han satte islamismen i kritisk søkelys fra sekulære muslimers intellektuelle perspektiv.

Walid al-Kubaisi var også godt kjent for leserne av Dag og Tid, hvor han lenge var fast spaltist. Som oversetter formidlet han arabisk poesi til et norsk publikum.

Som samfunnsdebattant tok han klart stilling mot bruken av hijab, og ble av denne og andre grunner en torn i øyet på islams establishment i Norge.

Mot slutten av livet ble han styremedlem i den nystartede organisasjonen Ex-Muslims Of Norway.

I Document minnes vi med glede Walid al-Kubaisis deltagelse ved et debattmøte med tittelen «Dreper ord?» som vi arrangerte høsten 2011.

Han satte dype spor etter seg i norsk offentlighet i det som har vært og fremdeles er en brytningstid for landet, og minnes i takknemlighet av mange mennesker landet rundt.

Les også

-
-
-
-
-