Åse Brandvold intervjuer Walid al-Kubaisi for Klassekampen. Kubaisi sier en hel del interessant om de doble budskapene som islamistene og deres forsvarere sender ut. Men Brandvold har, likhet med de fleste journalister, problemer med å ta inn over seg denne analysen, til tross for at venstresiden har lang erfaring med doble budskaper.

Det gjør samtalen med Kubaisi bare halvhjertet interessant, fordi journalisten ikke tør følge ham i hans resonnementer.

– Når jeg spør muslimer om hva som er viktigst av landets lover og islams prinsipper, sier de alltid at det ikke er noen problemstilling, da Koranen sier de skal forholde seg til lovene i det landet de kommer til.

– Hvor i Koranen står det? Følgende står i Koranen: «Så døm mellom dem ved det Gud har åpenbart og følg ikke deres forestillinger», og Profeten sier: Dersom du ser noe som ikke er i overensstemmelse med Guds lov, så må du endre det med din hånd, hvis du ikke kan med din hånd, må du gjøre det med din munn. Men hvis du bare gjør det med ditt hjerte, så er du svak i troen, sier al-Kubaisi.

Brorskapet

– Alle som prøver å hvitvaske de islamistiske bevegelsene, vil komme til kort. Den første er Bjørn Olav Utvik, sier Walid al-Kubaisi og leverer et spark til islamforskeren og spaltisten i Klassekampen, som vil bli intervjuet seinere i denne serien. Utvik hevder at Det muslimske brorskapet vil modernisere det egyptiske samfunnet.

– Han argumenterer med at de lever under et undertrykkende regime, og at de krever reformer og frie valg.

– Nei, det er ikke riktig. Vi har erfaring med dette fra Iran. Islamistene kjempet mot sjahen og venstresida støttet Khomeini. Men hva ble resultatet? Dagens regime er verre enn sjahens.

– Mener du at Ramadans politiske ideologi også er voldelig?

– Islamismens mål er å innføre sharia. Ramadan vil islamisere Europa. Osama bin Laden ville ha prøvd å gjøre det i løpet av ti år med vold. Men slike som Ramadan tenker annerledes. De er veldig tålmodige. Først vil de bygge det muslimske individet, så den muslimske familien, deretter det muslimske samfunnet. Den muslimske regjering vil komme automatisk når samfunnet er blitt islamisert. Det er Hassan al-Banna (Brorskapets grunnlegger, journ.anm.) som skrev dette, og Ramadan sier han er inspirert av al-Banna.

– De vil bruke demokratiske virkemidler til å oppnå sitt mål

– De tror ikke på demokratiet, men det demokratiske systemet gir dem mulighet til å komme til makten. Det er bare spill for galleriet.

– Kommunister har gjort det før dem. De tror ikke nødvendigvis så mye på demokratiet, men bruker demokratiet for å oppnå politisk makt.

– Ikke si kommunister. Si heller nazister som kom til makten ved demokratisk valg. Det er fascistiske trekk ved islamisme. Det er to viktige temaer de ikke har bestemt hvordan de skal håndtere. Det ene er kvinner. Det andre er minoriteter. Det finnes åtte millioner koptiske kristne i Egypt. Hvis Brorskapet overtar makten, hva vil skje med dem? Kopterne selv frykter dette.

– Ikke glem de sekulære

Les også

-
-
-
-
-
-

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂