Sakset/Fra hofta

Jernbanestasjonen i Wuppertal. Foto: Ratheimer / Wikimedia Commons.

 

En foreldrepar og deres fem år gamle sønn gjennomgikk i 18-tiden torsdag kveld et nær ufattelig skremmende mareritt på jernbanestasjonen i Wuppertal i den tyske delstaten Nordrhein-Westfalen, hvor familien, som også omfatter to yngre barn, befant seg på plattformen hvor de ventet på et tog.

En vilt fremmed 23 år gammel avvist indisk asylsøker grep plutselig fatt i femåringen og dro ham med seg til sporet, hvor han la seg ned i skinnegangen og holdt rundt den lille gutten akkurat idet toget var på vei inn på stasjonen.

Togføreren dro i nødbremsen, men ikke i tide til å unngå at den fremste vognen havnet over de to. Til alt hell fikk gutten kun noen skrubbsår, mens inderen kom uskadd fra overkjørselen.

En mordkommisjon etterforsker det inntrufne, og en hypotese er at mannen, som straks ble arrestert og tatt hånd om av helsepersonell, er psykisk ustabil og ville gjøre et selvmordsforsøk.

Som tilsynelatende eneste tyske riksmedium skriver Bild at inderen kom til Tyskland i 2010. Til tross for avvist asylsøknad hadde han fått utsatt deportasjonen til 12. mai 2018. Avisen spør seg om 24-åringens gest kan ha vært et forsøk på å unngå utvisning.

Lokalmediet Der Westen kan opplyse at mannen ifølge politiet har begått en rekke ikke nærmere spesifiserte straffbare handlinger under sitt opphold i Tyskland.

Det er verdt å merke seg at medier som Süddeutsche Zeitung, Der Spiegel og flere andre omtaler inderen som «en 23-åring fra Gelsenkirchen». Kan man egentlig klandre de tyskerne som benytter ordet «løgnpresse»?

Faktum er at det rundt omkring i Europa etterhvert finnes svært mange mennesker fra andre steder i verden som er troende til å gjøre livsfarlige og desperate handlinger. I Italia har det lenge vært et kjent fenomen at visse migranter bruker selvskading som et middel til å bli erklært syk, for om mulig å skaffe seg flere rettigheter.

I dette tilfellet har selvskadingen tatt et steg videre, til også å gå utover et uskyldig barn og en familie som vil være merket av den forferdelige opplevelsen resten av livet. Det er lett å få assosiasjoner til andre voldsepisoder – både ute og hjemme – som involverer utlendinger med prekær oppholdsstatus.

Lokalt får folk høre om slike episoder hva enten de blir viden kjent eller ei, og det er ikke til å unngå at stadig flere i sitt stille sinn tar forholdsregler som man aldri vil kunne lese ut av noen offisiell statistikk.

 
 

Bestill Douglas Murrays bok “Europas underlige død” fra Document Forlag her!