Tavle

Stillbilde: Die Welt

Natt til forrige lørdag skjedde det en forbrytelse på jernbanestasjonen Nürnberg-Frankenstadion som er blitt forbausende lite omtalt tatt i betraktning hvor grusom den var.

På perrongen i snøværet befant det seg 150 personer, overveiende unge mennesker på vei hjem fra diskotek. Der havnet tre 16 år gamle gutter uten noen åpenbar grunn i munnhuggeri med to andre på 17 år. I slagsmålet som fulgte, skal de tre sekstenåringene ha blitt dyttet med vilje ned i sporet idet et tog var på vei inn. To av dem ble ihjelkjørt av toget, mens den tredje klarte å redde seg unna uskadd.

Den ene 17-åringen ble arrestert etter få timer, den andre noe senere etter en smule etterforskning. De er begge varetektsfengslet og siktet for drap.

Focus kunne mandag opplyse at begge de drepte tenåringene var fra det lille stedet Heroldsberg (8500 innb.) i distriktet Erlangen-Höchstadt. Guttene var kjent for å være fotballinteresserte, og lokalsamfunnet er sterkt preget av deres voldsomme død. Om gjerningspersonene opplyste det tyske nyhetsmagasinet ikke annet enn at de var «tyskere».

I sosiale og alternative medier oppstod det nokså raskt rykter om at de egentlig ikke var så tyske, og at dobbeltmordet trolig ble begått av utlendinger. Det ble også hevdet at den ene hadde tyrkisk bakgrunn og den andre gresk, samt at den «greske» egentlig var av tyrkisk avstamning, selv om begge var født i Tyskland.

Lørdag 2. februar kom en presisering i Süddeutsche Zeitung, en av Tysklands tre-fire newspapers of record: Den ene siktede hadde tysk pass, den andre tysk og tyrkisk pass.

Med ett blir det klarere hvorfor den rystende råskapen ikke slås stort opp, men underdekkes med noen få diskré saker basert på sparsommelige meddelelser fra politiet: I lys av de siste årenes tallrike voldsforbrytelser med tyske ofre og gjerningsmenn av utenlandsk avstamning, faller det naturlig å mistenke at dobbeltmordet var en form for hatforbrytelse – rettet mot tyskere i Tyskland, og begått av personer med tyrkisk opphav.

Den muligheten er litt for smertefull å dvele ved. Når saken ikke slås stort opp og det tar tid innen den havner for retten, vil da også dobbeltmordet nokså raskt forsvinne fra offentlighetens hukommelse.

Men for mange av menneskene som var tilstede på Nürnberg-Frankenstadion-stasjonen den natten, for mange innbyggere i Heroldsberg, og for informerte personer som ser informasjonene de besitter i sammenheng, vil denne grusomheten gjøre at de blir litt mer på vakt for å unngå befatning med personer av visse opphav neste gang de befinner seg på en jernbaneperrong, eller mer generelt i potensielle faresituasjoner.

Noe av tilværelsen i det nye Europa består også i at folk later som om det ikke forholder seg slik.

 

Bestill Douglas Murrays bok «Europas underlige død» fra Document Forlag her!