Nytt

Bildet: Østerrike har en ung, dristig statsminister som viser at Europa fremdeles kan by på overraskelser. Foto: Heinz-Peter Bader/Reuters/Scanpix

Østerrikes regjering vil forby hijab i barnehave og grunnskolen, opplyste statsminister Sebastian Kurz onsdag.

“What I can tell you is that it is a growing phenomenon. A few decades ago we did not have this in Austria and now it occurs primarily in Islamic kindergartens but also here and there in public establishments of Vienna and other cities,” Kurz said.

He said a bill would be drawn up.

Austria’s main Muslim organisation was not immediately available for comment.

Reuters er en smule sjokkert over Kurz og forsøker å innvende at det ikke er noe problem, at muslimske jenter ikke begynner med hijab før de når puberteten.

Many Muslims believe their religion requires girls to wear a headscarf from puberty. Headscarves are rarely worn before then.

Men slik er det ikke. Det er en utvikling på gang i Vest-Europa hvor små jenter begynner med hijab. Som det er blitt bemerket: Tildekkingen av jenter skjer tidligere i vesteuropeiske land enn det skjer i muslimske land. Hva er forklaringen?

En britisk lærer forklarte at det er for å forhindre at jentene blir venner med innfødte jevnaldrende. Hvis det skjer blir det vanskelig å hente dem inn igjen senere. Da har de fått smak på friheten.

Derfor må det markeres at de tilhører Allah fra barnehaven av.

Reuters polemiserer mot statsministeren i det som ellers er en straight nyhetssak:

Kurz, at a news conference with Vice Chancellor Heinz-Christian Strache of the FPO, said they believed there was a problem in schools though they produced no figures to support this.

Den forrige regjeringen, mellom konservative og sosialdemokrater, forbød burka og niqab. Det var snakk om å forby hijab på lærere, men det oppsto en debatt der det ble pekt på at det henger kors i mange klasserom, og forslaget førte ikke frem.

For å få vedtatt hijab-forbudet for små jenter må regjeringen mellom konservative og Frihetspartitet ha støtte enten av sosialdemokratene eller de liberale Neos. Forslaget krever nemlig totredels flertall. Sosialdemokratene sier de hadde ønsket seg et bredere forslag, men stiller seg ikke avvisende.

 

Austria’s government aims to ban headscarves in kindergarten

Kjøp «Den islamske fascismen» av Hamed Abdel-Samad fra Document Forlag her.