Viktor Orban taler til EU-parlamentet i Brussel den 26. april 2017. Foto: Eric Vidal / Reuters / Scanpix.

 

Schengen-avtalen, som er inngått mellom alle land i Vest- og Sentral-Europa unntatt de britiske øyer og tar sikte på permanent nedbygging av grensekontrollene mellom medlemsstatene, er i øyeblikket bare delvis operativ, sier Ungarn statsminister Viktor Orbán i et intervju med Die Welt.

«Den viser fortsatt livstegn, men har akutt behov for infusjon. Ellers vil Schengen-hjertet slutte å slå», sier den ungarske statsministeren.

Orbán kritiserer i denne sammenheng regjeringene i Roma og Athen, men anklager særlig EU for ikke å sørge nok for å beskytte den sørlige yttergrensen. «Hellas og Italia gjør mye, men de holder seg ikke til bindende Schengen-regler. Dette har Brussel skylden for», sier Orbán: «Det er EUs oppgave å beskytte yttergrensen der hvor statene selv ikke klarer det.» I stedet lar Brussel Schengen underminere den.

Konsekvensen blir uunngåelig at de indre grensene blir stengt, mener han:

«Nå kontrollerer til og med Tyskland sine egne grenser igjen, så langt er det kommet», sier Orbán.

Ungarns statsminister beskyldes ofte av Brussel-eliten for å være negativt innstilt til unionen, men sier selv at han er glad for at landet er EU-medlem.

I dette spørsmålet kritiserer han Brussel fordi unionen ikke følger sine egne regler. Så hvem er egentlig mest anti-europeisk? Brussel eller Orbán?

 
 

Kjøp Sir Roger Scrutons bok fra Document Forlag her!