Nytt

Jacques Hamel (1930–2016). Foto: Rouen bispedømme / Wikimedia Commons.

 

Var mordet på Jacques Hamel – den 86 år gamle katolske presten som fikk strupen skåret over av to 19 år gamle islamister mens han holdt gudstjeneste i Saint-Étienne-du-Rouvray den 26. juli 2016 – en enda større svikt fra sikkerhetsmyndighetenes side enn det som hittil har vært kjent?

Gravejournalistikk som er utført av den franske nettavisen Mediapart, også omtalt i Libération og Corriere della Sera, tyder sterkt på det.

Kort tid etter nedslaktingen uttalte Frankrikes daværende statsminister Manuel Valls at rettssystemet hadde sviktet ved ikke å holde Adel Kermiche, den ene av drapsmennene, i fengsel. Men fransk etterretning ser ut til å ha skjult spor som viser hvor katastrofal den feilvurderingen var.

En drøy måned før mordet på Hamel sendte Kermiche meldinger på Telegram hvor han – foruten å drive propaganda for jihad – snakket om taqiyya og gjorde narr av politiet: «Lovet være Allah som har gjort dem blinde!» lød en av hans meddelelser.

Men en agent i etterretningsstaben hos prefekturet i Paris hadde fulgt med ham i flere uker, og få dager før mordet slo han alarm hos sine overordnede, som ikke foretok seg noenting. På dette tidspunktet befant nøkkelpersonell seg dessuten på ferie. I lys av sine undersøkelser hevder Mediapart at etterretningsfolkene deretter forsøkte å dekke over meddelelsene for å redde ansikt.

Blant det rikholdige materialet av meldinger, dokumenter, videoer og fotografier som Kermiche la ut, fantes det planer om å dra til Syria for å drive jihad, oppfordringer til å delta i kurs som ble holdt i en moské på stedet, samt oppfordringer til å bruke kniv til å skjære av hoder.

Det han og den medsammensvorne Abdel Malik Petitjean forsøkte å gjøre og delvis lyktes i før de ble skutt og drept av fransk politi, var blitt nøyaktig beskrevet på forhånd: «Man går inn i en kirke, hvor det praktiseres flerguderi, og man dreper alle.»

 

Kjøp «Den islamske fascismen» av Hamed Abdel-Samad fra Document Forlag her.