Nytt


Fra en seremoni til minne om politifolkene Jean-Baptiste Salvaing og Jessica Schneider ved det franske innenriksdepartementet i Paris den 15. juni 2016. Foto: Kamil Zihnioglu / Reuters / Scanpix.

 

Fransk politi arresterte mandag seks personer i forbindelse med etterforskningen av dobbeltdrapet på politiekteparet Jean-Baptiste Salvaing og Jessica Schneider, som ble begått av islamisten Larossi Abballa i Magnanville utenfor Paris den 13. juni 2016.

Den ene av de seks, tre menn og tre kvinner, er siden blitt løslatt uten å ha blitt siktet for noe, mens fengslingen er forlenget for de fem andre. Blant de arresterte er Abballas søster, en islamistsympatisør som fra før er siktet i forbindelse med jihad i Syria, og en 30 år gammel islamist som hadde kontakt med Abballa før dobbeltdrapet.

Et av de ubesvarte spørsmålene i etterforskningen er hvordan Abballa, som hadde sverget troskap til IS og selv ble drept da politiet stormet ekteparets bolig etter ugjerningen, hadde funnet adressen deres.

I den forbindelse er søkelyset nå blitt rettet mot de tre andre som ble arrestert mandag: den 48 år gamle høytstående politikvinnen Maryline Bereaud, hennes 30 år gamle datter og hennes 25 år gamle sønn, som begge skal ha vist tegn til radikalisering.

Bereaud, som holder til i departementet Yvelines i Paris-regionen, ble i 2016 gjenstand for en intern politietterforskning utført av politiets generalinspektorat (IGPN) etter at en ung kvinne på S-listen over potensielle sikkerhetstrusler identifisert som Mina B. hadde overnattet hjemme hos henne. Etterforskningen viste ikke at Bereaud, som ikke skal ha visst at den unge kvinnen var S-listet, hadde gjort noe galt, og den var ikke til hinder for at hun senere ble forfremmet, men hun ble ikke desto mindre bedt om å fratre et verv som representant for politifagforeningen Alliance. Mina er siden blitt arrestert, mistenkt blant annet for å ha hjulpet en venn med å slutte seg til IS i Syria eller Irak.

Under en ransaking hjemme hos Mina B. i 2017 fant politiet en USB-pinne hvor en fil som inneholdt navnene på 2626 etterretningsfolk, var blitt slettet – dog uten at det var umulig for tekniske eksperter å gjenopprette den.

Dette massive sikkerhetsbruddet, som har vært omgitt av streng konfidensialitet i ett år, reiser spørsmål om hvorvidt politikilder ved forsett eller skjødesløshet har gitt denslags uhyre sensitiv informasjon til jihadister. Er fransk politi i verste fall infiltrert av IS?

Navn og adresse på politiekteparet var ikke å finne i den aktuelle filen, men det er lett å tenke seg at disse opplysningene kan ha vært å finne i annen lekket informasjon dersom en slik infiltrasjon har funnet sted.

 

Le PointL’ExpressLe FigaroReutersFrance 24The TimesDaily MailThe Guardian

 

Kjøp «Den islamske fascismen» av Hamed Abdel-Samad fra Document Forlag her.