Nytt

Acetonperoksidkrystaller. Foto: Wikimedia Commons.

 

Etter den tilfeldige oppdagelsen av en terrorbombefabrikk i Paris kan Le Figaro opplyse om at en av de tre arresterte var født i Tunisia, mens en annen hadde hatt kryptert kontakt med et krigsområde i Syria. Opplysningene er tilstrekkelige til å fastslå at gruppen hadde til hensikt å bruke eventuelle bomber til å blidgjøre Allah – tilsynelatende ved å sprenge banker til himmels.

Et av stoffene som ble funnet i fabrikken – triacetontriperoksid, også kalt TATP – benyttes til bombetypen som går under navnet «Satans mor». Dermed har vi å gjøre med et nytt tilfelle i den lange rekken av gjennomførte og avvergede, islamistiske terrorangrep i Vesten hvor slikt sprengstoff er blitt brukt eller tenkt brukt.

Terrorcellen som stod bak angrepene i Catalonia for litt over tre uker siden, hadde planlagt å benytte samme bombetype, men kom aldri så langt på grunn av produksjonsuhellet som tok livet av flere av cellens medlemmer.

De to IS-tro islamistene kjent for sikkerhetsmyndighetene som ble arrestert i Marseille i april, mistenkt for å ville myrde en ikke nærmere spesifisert fransk presidentkandidat, hadde også TATP og våpen hjemme hos seg.

Terrorangrepene i Manchester den 22. mai 2017, i Brussel den 22. mars 2016 og i Paris den 13. november 2015 ble også gjennomført med bruk av «Satans mor». Reda Kriket, som ble arrestert i fjor i forbindelse med etterforskningen av de to sistnevnte massakrene, hadde TATP i boligen sin i Argenteuil.

Europa er ikke eneste vestlige arena for hjemmeproduksjon av TATP. Australsk antiterrorpoliti har i løpet av de siste ti månedene bare i Cairns, Queensland, avslørt tre tilfeller hvor bomber var blitt fremstilt med TATP.

Fire menn som hadde planlagt terror i julen i Melbourne, hadde også det samme stoffet i sin besittelse.

Denne ikke uttømmende listen viser nokså klart at det hele tiden finnes jihadister i Vesten som bestreber seg på å fremstille den aktuelle bombetypen, hvilket naturligvis utgjør en konstant risiko for at noen av dem fra tid til annen lykkes.