Nytt

Oppdatering: Analyser av materialet den pågrepne mannen hadde med seg, viser at det til tross for instrumentenes utslag likevel ikke var sprengstoff. Mannen er derfor blitt løslatt, og er ikke lenger terrormistenkt.

 

Mannen som torsdag morgen ble stanset i sikkerhetskontrollen på Landvetter flyplass i Gøteborg, hadde på seg flere beholdere med sprengstoffet TATP, også kjent som «Satans mor», opplyser kilder med innsyn i etterforskningen til Aftonbladet.

Stoffet er blitt benyttet i en rekke islamistiske terrorangrep i Europa de senere årene, blant annet på flyplassen i Brussel i 2016 og ved Manchester Arena i mai.

Det var strax före 08 på tordagsmorgonen som mannen skulle passera säkerhetskontrollen på flygplatsen Landvetter utanför Göteborg. Efter att ett instrument reagerat på ett misstänkt farligt föremål tillkallades polis.

Mannen, som är i 20-årsåldern, greps och anhölls senare av åklagare. Han misstänks för försök till allmänfarlig ödeläggelse.

Det er ikke helt klart om det var fine instrumenter eller dårlige forberedelser som gjorde at han ble oppdaget:

Enligt uppgifter till Aftonbladet hade mindre mängder av sprängämnet läckt.

20-åringen, som skal være utenlandsk statsborger, var på vei til et annet EU-land da han ble stanset.

Med tanke på at det ikke er så vanskelig å fremstille TATP at det er noe behov for å smugle det over landegrenser, er det nærliggende å tenke seg at han hadde til hensikt å utløse en eksplosjon ombord i flyet.

Et mislykket forsøk på denne formen for terror ble gjort i 2001 av islamkonvertitten Richard Reid, også omtalt som «skobomberen». Han lyktes i å smugle sprengstoffet ombord i en flyvning mellom Paris og Miami, men klarte ikke å detonere ladningen.