Skjermdump fra Facebook

Mandag klarte en gråtende kvinnelig aktivist å stoppe en utvisning fra Sverige. Kvinnen nektet å sette seg ned da flyet skulle ta av – fordi en utvist afghaner var ombord.

Ei jente med tårer i øynene og en live-sendende mobiltelefon lyktes å holde et helt fly som gissel på Landvetter ved Göteborg mens hun gjennomførte sin aksjon. Halvhjertede forsøk på å få henne til å sette seg var fånyttes.

Aktivisten Elin Ersson sendte live på sin Facebook-side. I filmen forteller hun at hun er ombord på et fly til Istanbul for å stoppe utvisningen av en afghaner.

– Jag försöker rädda ett liv här. Den här mannen kommer att dö och ni bryr er om mer om tider.  Afghanistan är i krig och om han åker dit kommer han att dö, gjentok hun flere ganger.

Ifølge Samtiden er mannen som skulle utvises en 52-årig afghaner.

Kabinpersonalet ber henne sette seg ned eller forlate flyet, men hun nekter. Hun oppfordrer også andre om å reise seg slik at kapteinen skal beordre afghaneren å forlate flyet. Etter omlag ti minuttter er det flere som har reist seg, og personalet gir etter for Erssons krav. Både hun og afghaneren må forlate flyet. Utvisningen blir dermed avbrutt.

 

I filmklippet gråter Ersson og forklarer at hun er overbevist om at afghaneren kommer til å «dø» om han sendes hjem siden det «er krig» i Afghanistan.

Elin Ersson er student, og har skrevet og delt flere innlegg på Facebook om hvordan man stopper utvisninger, samt innlegg hvor det hevdes at mennesker som returneres til Afghanistan dør, skriver Nyheter Idag. Ifølge henne er det fullt lovlig å nekte å sette seg ned på et fly for å stanse en utvisning.

Hans Uhrus, pressesjef ved Swedavia som driver Landvetter flyplass, bekrefter hendelseforløpet for Göteborgs-Posten. Han sier at kvinnen har brutt reglene ved ikke å adlyde kapteinens ordre, men er uklar på om det kommer til å få noen konsekvenser for henne.

– Man har ju brutit mot det regelverk som finns, och inte lytt piloten och kabinpersonalen för att de ska kunna genomföra en säker flygning. Men vad det blir för rättsligt efterspel är svårt att säga, det görs alltid en individuell bedömning, säger Hans Uhrus.

Se opptak av Facebook-sendingen (klikk på bildet og velg fullskjermvisning):

Eller gå til Elin Erssons Facebook-side og se filmen der.

 

 

Støtt Document

Vi setter stor pris på om du kan gi et månedlig beløp. Dette gir oss en forutsigbar inntekt og gjør oss i stand til å publisere mer og bedre.

Bestill Douglas Murrays bok “Europas underlige død” fra Document Forlag her!

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂