Sakset/Fra hofta

Den unge svenske gråteaktivisten Elin Ersson (21) hindret et fly i å lette da hun mandag 23. juli satte i gang en egen kampanje på et passasjerfly på Landvetter ved Göteborg hvor det befant seg en afghaner som skulle utvises fra Sverige. Hun nektet å sette seg ned hvilket forsinket flyvningen med mange timer. Til slutt måtte piloten gi ordre om at både Elin og den utviste asylsøkeren måtte forlate flyet.

– Jag försöker rädda ett liv här. Den här mannen kommer att dö och ni bryr er om mer om tider.  Afghanistan är i krig och om han åker dit kommer han att dö, gjentok hun flere ganger.

Afghaneren som ble «reddet» av asylaktivisten Elin Ersson, var dømt for vold mot kvinner. Han mishandlet sine døtre og sin kone ved blant annet å piske dem med en el-kabel.

Det var mange som hyllet Elin for hennes «godhjertede» innsats. I Sverige skrev sågar Advokatsamfundets generalsekretær Anne Ramberg: ”Fler borde stå upp för det de tror på».

Men ikke alle var enige i det. Heller ikke resten av Advokatsamfundet, skulle det vise seg. Og det var flere som politianmeldte Elin Ersson for hennes gråtkvalte stunt.

Nå er Elin Ersson tiltalt i Göteborg tingrett for brudd mot luftfartsloven.

– Jag menar att hon har gjort sig skyldig till ett brott som jag kan bevisa och som hon inte vill erkänna, så därför får en domstol avgöra detta, säger kammaråklagare James von Reis till TT.

Elin Ersson har tidligere sagt at hun ikke anser dette som noe lovbrudd. Hun tror kanskje at loven er subjektiv på dette området? Men hun erkjenner handlingen. Ja, det burde hun, for hun filmet seg selv direkte på Facebook. Slik at alle kunne se hvilket vidunderlig menneske hun er.

– Jag hade gjort om det, om det krävdes av mig, men jag tror inte att jag får lov att kliva ombord på ett flygplan där personer ska utvisas igen, har hon sagt till TT.

Straffen for brudd mot luftfartsloven er bøter eller seks måneder i fengsel.

Hun ville ha gjort det igjen, sier hun, selv om hun nå vet at den utviste afghaneren (det skal litt til for å bi utvist av Sverige) er voldelig og har sonet fengselsstraff. Men det spiller ingen rolle for Elin. Det er prinsippet som gjelder. Uansett hvor voldelig eller farlig du er så skal vi beskytte deg her i Sverige borte fra de (andre) slemme mennene i Afghanistan.

Egoaktivistene greier ikke å innrømme at de har gjort feil. De bare fortsetter. Uansett. Hvor langt vil Elin gå? Vil hun betale for sin misforståtte martyrgjerning med fengselsstraff bare for å bli et gråteaktivist-ikon? Ooooh, the many ways to fame…

Gråtende kvinne hindret fly med utvist afghaner å lette

Afghaneren Elin «reddet» en dømt kvinne­mishandler – pisket døtrene og dunket morens hode i gulvet
Aftonbladet

Forhåndsbestill Alexander Graus “Hypermoral” fra Document Forlag her!

Les også