En afghansk mann lurte en psykisk utviklingshemmet kvinne til å tro at han var kjæresten hennes, og utsatte henne for gjentagende overgrep sammen med to venner. – Jeg turte ikke å si det til en afghaner, jeg kan ikke si det til en afghaner, jeg vet hvordan de oppfører seg hvis du sier nei, forklarer hun.

Det var i mai 2021 personalet ved en barnehage hvor den psykisk utviklingshemmede kvinnen tilbringer dagtid, oppdaget at det var noe galt med henne. Personalet spurte hvorfor hun var så trist, hvorpå hun svarte:

– De gjorde något dumt med mig, jag har ont i baken. De använde en ciderflaska.

– Jag skrek aj det gör ont, men då gjorde de ännu hårdare.

Personalet innså raskt at Lisa hadde blitt utsatt for overgrep, og ringte politiet.

Den 24 år gamle kvinnen har autisme og kognitiv svikt, og bor i Upplands Väsby i en spesiell bolig for funksjonshemmede som ikke kan ta vare på seg selv. 24-åringen, som Fria Tider kaller «Lisa», er på intellektuelt nivå med et lite barn.

Lisa har problemer med å følge samtaler, har en begrenset oppfatning av tid og har problemer med å opprettholde hygiene. Ifølge ansatte som hjelper henne, er hun veldig naiv, kan ikke si nei og tror at alle er snille.

«Hon har också svårt att förstå om någons intentioner mot henne kan vara potentiellt skadliga», heter det i en plan for støttetiltak som kommunen har utarbeidet.

Voldtatt med en ciderflaske 
Under et politiavhør fortalte Lisa at en afghaner ved navn Abul Fazl Yaqubi, som hun kaller sin «kjæreste», hadde kommet hjem til henne i helgen sammen med en annen afghaner, Esmaili Jawid. De hadde med seg vin, cider og brus, som de tilbød Lisa.

Etter å ha drukket litt, foreslo Fazl at de skulle spille «sannhet eller konsekvens», et spill som ligner «flasketuten peker på», der den som flasken peker på, enten må fortelle en sannhet om seg selv eller gjøre noe de andre deltakerne i spillet bestemmer.

Da flasken pekte på Lisa, ba afghanerne henne om å ta av seg klærne, hvilket hun gjorde. Da flasken senere pekte på Jawid, ba Fazl ham om å putte en ciderflaske i Lisas underliv.

Jawid dro Lisa ned på gulvet. Mens Fazl holdt armene hennes, presset Jawid ciderflasken opp mellom bena hennes.

– Och sedan så känner jag bara en ciderflaska som de stoppar in, långt in och så kände jag att det gjorde jätteont i underlivet, berättar Lisa i förhör. sier Lisa i avhør.

Flasken trekkes ut og settes inn igjen. Den andre gangen gjør det enda mer vondt. Likevel tør ikke Lisa si nei.

– Jag vågade inte säga det till en afghan, jag kan inte säga det till en afghan, jag vet hur de beter sig om man säger nej, forklarer hun.

– Man kan bli slagen om man säger nej.

Etter at de to afghanske mennene voldtok Lisa med flasken, tok de av seg klærne og ba henne gå inn på soverommet.

Inne på soverommet fortsetter overgrepet. Jawid har samleie med Lisa. Da Lisa til slutt roper at hun ikke vil, trykker «kjæresten» Fazl fingrene ned i halsen på henne for å dempe skrikene.

Ikke første gruppevoldtekt 
I løpet av etterforskningen viser det seg at dette ikke er første gang Lisa blir utsatt for overgrep. En lignende hendelse skjedde knapt en måned tidligere. Da deltok en tredje afghaner; Shokrallah Shahzad.

Også denne gangen ble det drukket alkohol og spilt «sannhet eller konsekvens», også denne gangen ble Lisa voldtatt med en flaske. Det som skiller seg fra episoden i mai, er at Lisa blir voldtatt både vaginalt og analt med flasken.

– Dom drog ner mig på golvet och så hållde [sic!] min pojkvän fast mina händer och så stoppade dom in ciderflaskan i rumpan och dom sa till mig att dom inte skulle stoppa in den så långt men det gjorde dom och det gjorde ont. Jag sa nej jag vill inte, sa sluta, jag skrek till och med sluta, forteller Lisa om overgrepet i april.

Strøm av afghanere til Lisas leilighet 
Lisa kom i kontakt med Abul Fazl via Facebook i mars i år. Meldinger fra telefonen hennes viser at hun raskt forelsket seg i Fazl, som omtaler henne som kjæresten sin.

Selv forteller Lisa at hun hadde frivillig sex med Fazl ved en rekke anledninger, mens personalet som ivaretar henne, sier at hun har «vage ideer om hva sex er», og forteller at hun blir lett manipulert. Lisa er opptatt av at noen skal bry seg om henne.

Ifølge Lisa var Fazl først snill mot henne, men begynte deretter å kalle henne en «hore» og «idiot». På et tidspunkt skal han ha slått henne i ansiktet. Lisa sier at hun ikke sa noe om den første gjengvoldtekten hun ble utsatt for, fordi hun var redd for livet sitt. Fazl hadde truet med å drepe henne.

Etter at kontakten mellom Fazl og Lisa ble etablert, sprer et rykte seg i afghanske kretser om at det er en psykisk utviklingshemmet kvinne i Upplands Väsby som man kan ha sex med. I løpet av våren besøker en strøm av afghanere Lisas leilighet i det kommunale boligkomplekset.

Lisa forteller politiet at hun har hatt sex med tre-fire andre utenlandske menn, tillegg til «kjæresten» sin Fazl.

Siktet, dømt og utvist 
I løpet av etterforskningen ble tre av de afghanske mennene arrestert og siktet. Alle tre hevdet i Attunda tingrett i Sollentuna at de ikke «la merke til» Lisas funksjonshemming. Ifølge de siktede var hun involvert i alle seksuelle handlinger som ble utført.

Tingretten, som nå har avsagt dom i saken, tror ikke på denne forklaringen.

«Det är väl utrett att målsäganden lider av en kognitiv funktionsnedsättning och befinner sig på ett barns nivå. De tilltalade har genom att spela sanning eller konsekvens pressat henne att snabbt dricka alkohol och därmed få henne berusad, vilket gjort henne ännu mer utsatt och oförmögen att freda sin sexuella integritet vilket uppenbarligen också varit syftet. Härtill kommer att de tilltalade i samband med de sexuella handlingarna använt annat våld genom att hålla fast eller på andra sätt betvinga målsäganden och på så vis begränsa hennes rörelsefrihet. Det innebär att hon inte kan ha deltagit frivilligt i dessa sexuella handlingar », skriver tingretten i dommen.

Tingretten vurderer også at videoavhørene med Lisa, som ble spilt da hovedforhandlingen ble holdt bak lukkede dører, tydelig viser at hun har en utviklingshemming.

Den ene siktede, Shahzad som voldtok Lisa i april, sa at dette skyldtes at Lisa «spilte uskyldig» under videoavhørene, men at hun var helt annerledes i virkeligheten – en forklaring som tingretten anser som helt usannsynlig. Det er derfor bevist at afghanerne innså at Lisa var funksjonshemmet, avslutter tingretten.

De tre afghanske mennene ble dømt for grov voldtekt. Fazl og Jawid er begge dømt til åtte års fengsel for å ha voldtatt Lisa ved to anledninger. Shahzad er dømt til 3,5 års fengsel. Han deltok «bare» i en av gjengvoldtektene og har krav på en såkalt «ungdomsrabatt» fordi han er yngre enn 21 år.

Retten har også dømt mennene til utvisning etter avtjent dom.

Shahzad kan returnere til Sverige om femten år, mens Fazl og Jawid er utvist på livsstid.

Tingretten skriver i dommen at det på nåværende tidspunkt ikke er mulig å gjennomføre deportasjoner til Afghanistan. Å returnere mennesker til Afghanistan er ikke mulig på gitte tidspunkt, men retten understreker at situasjonen i Afghanistan kan være annerledes når mennene har sonet fengselsstraffene og deporteringen skal utføres.

Lisa blir tilkjent erstatning på 200.000 svenske kroner for krenkelsen og lidelsen hun ble utsatt for gjennom overgrepene.

Lisa heter egentlig noe annet. 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.