En av gjerningsmennene som gruppevoldtok en psykisk utviklingshemmet kvinne i Upplands Väsby sammen med to kamerater, hadde nylig gjennomgått omfattende skattefinansierte terapisamtaler for å lære å ikke voldta.

En afghansk mann lurte en psykisk utviklingshemmet kvinne til å tro at han var kjæresten hennes og utsatte henne for gjentagende overgrep. Den 24 år gamle kvinnen har autisme og kognitiv svikt, og er på mentalt nivå med et barn. Det hindret imidlertid ikke Abul Fazl Yaqubi i å misbruke kvinnen og voldta henne med gjenstander, samt invitere vennene sine til å bli med.

Shokrallah Shahzad var en av kameratene som var med å voldta kvinnen i en omsorgsbolig i Upplands Väsby tidligere i år.

Nå viser det seg at Shahzad nylig hadde gjennomgått omfattende terapi for å lære å stoppe voldtekt.

Terapisamtalene ble startet etter at han ble dømt til ungdomsomsorg og ungdomstjeneste for å ha voldtatt en 14 år gammel jente i et skogsområde nær Jönköping. Under voldtekten bet Shahzad jenta i ansiktet, og jenta blødde fra magen da overgrepet var fullført.

Shahzad ble dømt til å gjennomgå terapi, først av tingretten i Jönköping og deretter av Göta lagmannsrett, melder Fria Tider. Lagmannsrettens dom ble kunngjort i april 2020.

Ifølge omsorgsplanen skulle Shahzad delta i psykologsamtaler og gruppesamlinger en gang i uken, i minst tre måneder.

Hensikten med terapisamtalene var at den unge voldtektsmannen skulle «utvikle positive strategier for å håndtere sterke følelser som sinne og sorg» og «utvikle en forståelse av sosiale koder og normer i Sverige».

Det skulle vise seg å være fånyttes.

Ett år etter Shahzad ble dømt til terapi deltok han i en gruppevoldtekt av den psykisk utviklingshemmet kvinnen i Upplands Väsby. I en uttalelse som Attunda tingrett mottok under den siste voldtektssaken mot Shahzad, er sosialtjenesten i Uppsala tvunget til å meddele at «den tidligere tilbudte behandlingen ikke hadde ønsket effekt».

Shahzad er dømt til 3,5 års fengsel og utvisning for voldtekten av den psykisk utviklingshemmede kvinnen.

Ifølge Fria Tider kunne Shahzads deltakelse i den psykisk utviklingshemmede kvinnes tragiske skjebne vært unngått. Shahzad oppmøte i omsorgsboligen i Upplands Väsby skulle egentlig aldri funnet sted, ettersom han satt innesperret på et interneringssenter i påvente av deportering.

Shahzad ble løslatt fordi han følte seg uvel og nektet å gjennomgå koronatesting.

Etter at han ble løslatt fra interneringssenteret, gikk det tre måneder før han deltok i voldtekten i Upplands Väsby.

Psykisk utviklingshemmet kvinne ble forelsket i afghaner. Han inviterte vennene sine til voldtektsfest

 

Kjøp Ruud Koopmans’ bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.