En rumensk mann som var etterlyst internasjonalt, er dømt til fire år og seks måneders fengsel for en særlig brutal overfallsvoldtekt i Oslo i 2013.

Midt i det populære boligområdet Grünerløkka i Oslo ble kvinnen overfalt og dratt inn i en bakgård. Der ble hun banket opp og brutalt gruppevoldtatt av to rumenske menn.

Voldtekten skjedde om kvelden 19. august 2013. Nå er endelig den siste av de to dømt, melder TV 2. Oslo tingrett mener voldtekten var svært brutal og mer voldelig enn hva som er vanlig i slike saker.

Den første, en 24-åring, ble i 2015 dømt til fem års fengsel for voldtekten. 24-åringen oppgav at han var i Norge for å tjene penger ved å samle flasker – penger som skulle sendes til hans barn i Romania. Han er nå ferdig med å sone dommen.

Sammen med 24-åringen angrep den nå dømte 32-åringen kvinnen i en bakgård på Grünerløkka. De ga inntrykk av at de ønsket å bli kjent med henne da de lurte henne med seg inn i bakgården kvelden for snart seks år siden.

Ifølge dommen fra 2015 dro de to mennene kvinnen inn i bakgården og ned en trapp.

Der ble hun slått flere ganger i ansiktet med knyttet neve. Kvinnen skal også ha blitt holdt opp mot en vegg og kledd av på underkroppen. Deretter ble hun voldtatt av begge mennene. Ingen av dem brukte kondom, noe retten fant straffeskjerpende på grunn av risiko for smitte og graviditet. Kvinnen skal etter en stund ha gitt opp å gjøre motstand fordi hun fryktet for sitt liv.

Fra dommen:

«Retten legger i skjerpende retning vekt på at voldtekten ble utført at to ukjente utenlandske menn som byttet på å holde og forgripe seg mot henne. Hun forsto ikke hva de sa og hun kunne ikke selv kommunisere med dem Retten legger til grunn at dette har forsterket følelsen av hjelpeløshet og ydmykelse ved overgrepet. Retten har også lagt vekt på at fornærmede ble utsatt for betydelig vold»

Mannen som nå er dømt, reiste hjem til kone og barn i Romania og har dermed unngått utlevering. Til tross for DNA-funn på kvinnen, har han i avhør med rumensk politi nektet ethvert kjennskap til saken.

Rumeneren ble etterlyst internasjonalt, og i fjor sommer ble han pågrepet da han forsøkte å reise til Ungarn. Han ble utlevert til Norge og har siden sittet i varetekt.

32-åringen har hevdet at han er psykisk utviklingshemmet og derfor ikke kan straffes. Rettspsykiaterne som har undersøkt ham mener at han spilte mindre intelligent enn han egentlig var, i et forsøk på å bli erklært strafferettslig utilregnelig.

Kvinnen har senere forklart at hun trodde hun var i livsfare. Hun orket ikke å være til stede i retten i forrige uke.

– Hun fungerer i dag veldig dårlig psykisk på grunn av det som har skjedd, sier hennes bistandsadvokat Birgit Vinnes.

I tillegg til fengselsstraffen, er mannen dømt til å betale kvinnen 250.000 kroner i oppreisning, like mye som kameraten ble dømt til å betale. Forsvarer Audun Martin Krogh sier han vil gå gjennom dommen sammen med sin klient før de bestemmer seg for om den blir anket.

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂