Foto: Fransk politi / Twitter.

Den arresterte 24 år gamle algerieren som var mistenkt for å ha plassert en bombe som skadet 13 mennesker sentralt i Lyon forrige fredag, har tilstått at det var han som gjorde det, skriver Le Figaro.

24-åringen, identifisert som Mohamed M., var taus de første 48 timene etter pågripelsen mandag, men tilstod plasseringen av bomben onsdag og innrømte torsdag at han har sverget troskap til den islamske staten (IS), sier en anonym rettskilde til den franske avisen.

En Reuters-kilde sier at Mohamed M. ønsket å styrke populistene ved EU-valget søndag, for slik å fremkalle et muslimsk opprør.

I forbindelse med undersøkelser i familiens hjem i Lyon-forstaden Oullins ble det funnet spor av stoffer som kan ha vært benyttet til fremstilling av sprengstoffet TATP, også omtalt som «Satans mor», som tidligere er blitt benyttet ved en rekke islamistiske terrorangrep.

Den unge mannen, som ble arrestert da han mandag morgen gikk av en buss i Lyons 7. arrondissement, var ukjent for de fleste naboene der han bodde in Oullins, og gir inntrykk av å være en lukket person, sågar «særdeles lukket», som kilden sier. «Han dro visstnok på jobb hver morgen, men vi visste ikke at han ikke arbeidet», sier en nabo.

Mohamed M. ble først omtalt som informatikkstudent, men var i virkeligheten inaktiv. Skolen i Lyon hvor han angivelig var registrert, sa at han aldri hadde gått der. «For to år siden hadde han gitt avkall på studieplassen for skoleårets begynnelse etter å ha unnlatt å legge frem visum.» «Han hadde visa av kort varighet og søkte siden om studentvisum, noe han ikke fikk», sier innenriksministeren. På LinkedIn-profilen sin omtaler han seg om «utvikler» og student ved universitetet i Oran Es-Sénia.

24-åringens foreldre ble først pågrepet, men er nå løslatt, da det ikke finnes noen beviser som knytter dem til handlingen, mens broren fremdeles sitter i varetekt.

Mohamed M. bringer tankene hen på det Hans Magnus Enzensberger kalte «den radikale taper» i en bok med samme undertittel, utgitt på norsk av Valdisholm forlag.

 

Kjøp Oriana Fallacis bok her