Nytt

Foto: Google Maps.

 

Fransk politi arresterte mandag fem personer etter at en gassbombe grytidlig lørdag morgen ble oppdaget ved en bygård i Rue Chanez i Paris – ikke langt fra Porte d’Auteuil i det eksklusive 16. arrondissement.

Le Point skriver at antiterrorpolitiet etterforsker om det finnes flere involverte. Den hittil hovedmistenkte var kjent for sikkerhets­myndig­hetene som radikal islamist, og befant seg på den såkalte S-listen over farlige personer. Blant de andre arresterte var det også personer tilhørende denne mannens krets.

Det var klokken halv fem lørdag morgen at en av beboerne oppdaget gassbeholdere i leiegårdens inngangsparti. Han hadde våknet på grunn av noe støy fra yttersiden, kjent lukt av bensin og gått ut for å se hva som foregikk.

Mannen slo alarm, og kort tid etterpå sikret politi og brannvesen området, og fjernet bomben, som ifølge det franske nyhetsmagasinets etter­forsknings­kilder var dyktig laget og kunne ha gjort stor skade (NTB benytter det avdramatiserende ordet «hjemmelaget», og legger forøvrig til at det ikke foreligger opplysninger om de arresterte).

Ledninger forbandt gassbeholderne med en utløsermekanisme, som forgjeves skal ha blitt forsøkt fjernstyrt ved hjelp av en mobiltelefon. Det er uklart hvorfor forsøket på å utløse bomben ikke lyktes.

Omlag 40 liter bensin ser også ut til å ha blitt spredt på stedet med jerrykanner.

Politiet har gitt personene som bor i bygningen, forbud mot å uttale seg. Det er uklart hvorfor den aktuelle bygningen var blitt valgt som terrormål. Le Figaro antyder at terroristene ønsket å ramme anti-islamister, men at de gikk etter feil personer på grunn av navnelikhet.

Men som vi har sett i vår egen hovedstad, ville det ikke være første gang noen har etterlatt en bombe i en bygate uten symbolske mål. Om man resonnerer som en jihadist, trenger man da heller ikke begrense seg til landemerker, offentlige forsamlingssteder eller transportmidler. Hvorfor ikke like godt skremme og drepe de vantro hjemme hos dem også?

 

Le PointLe ParisienLe Figaro