Væpnede soldater holder vakt ved Gare de Lyon i Paris, etter et angrep der den 3. februar 2024. Foto: Christophe Ena / AP / NTB.

En 32 år gammel mann identifisert som Kassogue S. og bevæpnet med kniv og hammer skadet i halv åtte-tiden lørdag morgen tre personer på Gare de Lyon, en av de store jernbane­stasjonene i Paris.

Ifølge vitne­observasjoner hadde 32-åringen satt fyr på ryggsekken sin for deretter å stikke en eldre mann med kniv i magen og slå ham i hodet med en hammer, og på den måten skade ham livstruende, melder Le Figaro.

En forbi­passerende som kort etter fikk hjelp av tre andre, grep inn for å nøytralisere malieren, som ikke lenge etterpå ble arrestert av politiet. To av disse ble lettere skadet av 32-åringen.

Fransk politi har offentlig­gjort et bilde av angreps­våpnene:

Kassogue S. hadde et gyldig italiensk førerkort, og lovlig opphold i Italia med bevegelses­frihet Europa rundt siden 2016, men var ellers ukjent for politiet både i Frankrike og Italia.

En fransk politikilde sier til Le Figaro at malieren tilsyne­latende var hjemløs, at han «ikke viste tegn til religiøsitet» og hadde «medisiner for psykiatriske sykdommer i sin besittelse».

Menn i stridsdyktig alder fra muslimske land, som Mali også er, blir etter slike angrep av politiet svært ofte portrettert som psykisk ustabile snarere enn som ekstreme islamister.

Skillet mellom de to kategoriene er ikke alltid like skarpt, noe Corriere della Seras Frankrike-korrespondent Stefano Montefiori også poengterer. Om den fransk-iranske islam­konvertitt Armand Rajabpour-Miyandoab (26), som angrep to personer – også han med hammer og kniv – ikke langt fra Eiffel­tårnet den 2. desember 2023, ble det sagt at han hadde en kjent historikk for psykiske problemer, men det viste seg siden at han hadde etterlatt en video der han stod frem som islamist og sa at han hevnet de palestinske ofrene i Gaza.

Paris skal arrangere sommer-OL om et halvt år.

Spørsmålet som uunngåelig reises, er hva slags terrortrussel som utgjøres av Hamas-sympatisører både i Paris og ellers i Europa.

 

NTB melder om saken:

Mann gikk til angrep med kniv og hammer på jernbanestasjon i Paris

NTB-AFP-AP

Tre mennesker ble skadd da en mann gikk til angrep med kniv og hammer på den travle jernbanestasjonen Gare de Lyon i Frankrikes hovedstad Paris lørdag morgen.

Tilstanden til ett av ofrene betegnes som alvorlig, men ikke livstruende. De to andre fikk lettere skader.

Den antatte gjerningsmannen ble raskt overmannet av en sikkerhetsvakt og er pågrepet.

Identiteten er ikke kjent, men ifølge franske medier skal han ha vært i besittelse av et italiensk førerkort.

Ifølge politisjefen i Paris, Laurent Nunez, er det ikke noe som tyder på at det var et terrormotiv som lå bak angrepet.

 

Kjøp Ruud Koopmans’ bok!

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.