Nytt

«Flere såret i moské-angrep i Frankrike», skriver VG. «To personer såret i moské-angrep i Frankrike» er overskriften i Aftenposten. «ABC-Nyheter bruker NTB som kilde og har den samme overskriften: «To personer såret i moske-angrep i Frankrike». VGs kilder er den lokale avisen Le Dauphine og NTB:

Lokalavisen Le Dauphine skriver at sjåføren av bilen er hardt skadet, etter å ha blitt skutt i benet og armen av soldater som bevoktet moskeen. En forbipasserende skal ha blitt truffet av et streifskudd, og skal være lettere skadet. Tre av soldatene skal også ha fått lettere skader, ifølge La Dauphine. Sjåføren forsøkte to ganger å kjøre på soldatene før de skjøt tilbake mot ham.

– En soldat og en sivil ble lettere skadd da en bilfører kjørte inn i vaktstyrken ved en moské i Valence, sør i Frankrike fredag, sier ordføreren Nicolas Daragon til fjernsynskanalen iTELE, ifølge NTB.

Sjåføren er en 29 år gammel mann som er fra utkanten av byen Lyon som ligger en times kjøretur fra Valence. Han er ikke tidligere kjent av politiet. Mannens motiv og psykiske tilstand, er ukjent, ifølge NTB.

4840826_6_b74d_l-homme-a-dirige-deliberement-a-deux_c0310bae27270478ec0acd886426f9bf

Var det et moské-angrep og hvem var sjåføren av bilen som kjørte på soldatene som voktet moskéen? Inntrykket man får av norske aviser er at en rasistisk franskmann har gått til angrep og blitt stanset av soldatene utenfor. Men er det dette som er historien? Vi tar en titt på franske medier for å se om de kan kaste et bedre lys på saken.

Overskriften i lokalavisen Le Dauphine lyder: «Valence : une voiture fonce sur des militaires devant une mosquée» oversatt til «Valence: en bil har kjørt ned militære utenfor en moské.» Ikke noe moské-angrep er nevnt. Statsminister Manuel Valls skriver på Twitter at han sender sin støtte til de militære som ble angrepet i Valence. Han ser det tydeligvis heller ikke som et angrep på moskéen, men som et angrep på de militære.

 

Manuel Valls

Vi leser om nyheten i den nasjonale avisen Le Figaro. Her er det mer informasjon:

Le conducteur du véhicule, «d’origine maghrébine», selon l’un des imams de la mosquée, a été grièvement blessé au bras et à la jambe, ont confirmé les policiers.

Ifølge en av imamene ved moskéen så var sjåføren av bilen som kjørte ned soldatene av nordafrikansk utseende. Også Le Figaro anser dette for å være et angrep på de militære, ikke moskéen. Ikke mindre enn 200 hendelser mot militære er registrert siden februar 2015, opplyser avisen.

Pas moins de 200 incidents contre des militaires ont été répertoriés dès février 2015 -allant de menaces de mort et insultes jusqu’aux coups- dont sept majeurs.

Heller ikke i den sosialistiske avisen Le Monde blir angrepet beskrevet som et moské-angrep, men som et angrep på de militære. Det samme gjelder Le Parisien som også informerer om at sjåføren av nordafrikaner.

Selon les premiers éléments de l’enquête, il s’agit d’un homme de 29 ans, originaire de Bron près de Lyon (Rhône) et inconnu des services de police. Le conducteur aurait agi seul. «On a vu cette personne, elle est d’origine maghrébine», a dit l’un des imams de la mosquée, Abdallah Dliouah.

Men norske avislesere får altså servert nyheten om at det har vært nok et moské-angrep i Frankrike. Og det er som kjent overskriftene man husker. Det skapes inntrykk av at det er muslimene som er ofrene for terrorismen.

Vi får si det med deres egne ord: Slike overskrifter og vinklinger ødelegger for samholdet i samfunnet og gir oksygen til ytterligående (venstre)holdninger.