Nytt

Politiet har identifisert en av fredagens terrorister, og han viste seg å være fransk statsborger. Det kommer ikke som noen stor overraskelse. Operasjonen virket utført av mennesker som kjente byen. Samtidig sier rettsmedisinere til radiostasjonen Europe1 at gjerningsmennene var unge, i alderen 15 til 18 år.

Det vil sjokkere franskmenn hvis dette er tilfelle.

Det er også funnet et syrisk og egyptisk pass. Det kan ha tilhørt mennesker som hadde bodd lenge i Frankrike, eller nyankomne.

IS påtok seg ansvaret i en erklæring lørdag. De kalte Hollande en idiot og sa at angrepene vil fortsette så lenge Frankrike bomber i Syria.

I uttalelsen fra IS sies det blant annet at «åtte brødre med selvmordsbelter og våpen har angrepet steder i hjertet av den franske hovedstaden, Stade de France under en kamp mot Tyskland, der ‘idioten’ Francois Hollande var, Bataclan, der hundrede av avgudsdyrkere var sammen i en pervers fest og andre mål i 10., 11. og 18. distrikt.» (VG Direkte)

Det kommer info fra mange kanter. Tysk politi arresterte en mann 5. november, og i lys av det som nå har skjedd, tror politiet han kan ha hatt noe med terroraksjonen å gjøre.

Den 51-årige montenegrineren ble arrestert (Guardian LIVE kl. 14.11) på grensen mellom Tyskland og Østerrike. Politiet oppdaget en pistol skjult under panseret på hans VW Golf … Politiet valgte å demontere bilen, og oppdaget automatvåpen, sprengstoff, håndgranater og ammunisjon omhyggelig skjult i bilens hulrom.

Bayerns innenriksminister sier det er grunn til å anta at dette gjelder terrorisme, eller noen som leverer våpen til terrorister.

Et gjennomsøk av mannens mobiltelefon og bilens GPS-system avslørte at han var på vei til Paris. Det bayerske politiet kontaktet straks franske myndigheter.

Det viste seg også snart at mannen var ukjent for etterretningen i Montenegro.

Men det er altfor liten oppmerksomhet rundt flommen av avanserte våpen inn til Europa. Det er ikke bare mennesker som kommer. Omar el-Hussein hadde en profesjonell maskinpistol da han angrep Krudttønden, den kunne skyte 600 skudd i minuttet. Han var bare ikke dreven nok i å bruke den.