Foto: Steen Raaschou – Snaphanen

To svenske statsborgere på henholdsvis 22 og 23 år er siktet for bombingen av Skattestyrelsen i København. Det opplyser Sjefpolitiinspektør Jørgen Bergen Skov på et pressemøte onsdag morgen. Den ene siktede mannen (22 år) ble arrestert i Malmö etter et samarbeid mellom dansk og svensk politi. Han skal utleveres og varetektsfengslet i Danmark etter et grunnlovsforhør for lukkede dører. Ifølge den svenske avisen Kvällsposten er den 22-årige mannen ikke tidligere straffet i Sverige.

23-åringen er fremdeles på frifot og er etterlyst internasjonalt.

– Vi har i nat også ransaget flere adresser i Sverige. Her har vi beslaglagt, det vi formoder er den bil, der er brugt af gerningsmændene, sier Jørgen Bergen Skov.

Politiet betegner bombingen som et angrep. Bombeeksplosjoner er fremdeles nokså sjeldent i Danmark, men i Sverige skjer det nærmest ukentlig. Bare i 2019 har det vært 19 eksplosjoner i Malmø, viser en oversikt fra SVT. Tidligere benyttet de kriminelle i Sverige håndgranater og militæreksplosiver, men flere av eksplosjonene i 2019 skiller seg ut ved at det er benyttet eksplosiver «fra veibygging og lignende», har politiet forklart.

– Svensk politis teori er, at sprængstofferne er stjålet fra byggepladser, da det er den nemmeste måde at få adgang til det, og fordi det er meget udbredt i Sverige ved eksempelvis vejanlægning, når der skal sprænges sten og klipper væk, forklarer den svenske journalist Joakim Palmkvist fra avisen Sydsvenskan.

Expressen     Sydsvenskan   Extrabladet

Kjøp Hege Storhaugs bok «Islam. Den 11. landeplage» fra Document Forlag her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.