Nytt

En 26 år gammel mann med opprinnelse fra Midtøsten som er mistenkt for mordforsøket på den danske journalisten, forfatteren og samfunnsdebattanten Lars Hedegaard utenfor hans hjem i København den 5. februar 2013, ble fredag arrestert i nærheten av Istanbul.

Mannen, som var kjent av dansk politi fra før, sitter fengslet i Tyrkia i påvente av utlevering til Danmark, hvor han allerede er siktet for pistol­angrepet på den nå 71 år gamle dansken.

Jyllands-Posten skriver at motivet ifølge politiinspektør Jørgen Skov ennå ikke er helt klarlagt:

«Det er naturligt at tænke, om det er den forurettedes islamkritiske udtalelser, der er motivet. Det er selvfølgelig også en af de vinkler, vi efterforsker. Men det er stadig sådan, at vi ikke kan endnu ikke sige noget håndfast om motivet,» sagde Jørgen Skov.

26-åringens bevegelser peker imidlertid i retning av at mordforsøket kan ha å gjøre med Hedegaards kritikk av islam:

Den mistænkte var i besiddelse af et falsk pas, da han blev anholdt, oplyste politiet. Umiddelbart efter, at han forsøgte at slå Lars Hedegaard ihjel, rejste han ud af Danmark, og siden har han opholdt sig i både Syrien og Tyrkiet.

Politiet er inntil videre en smule sparsomme med opplysninger, blant annet om ransakinger som er foretatt i København, men den arresterte mannen har vært i politiets søkelys siden sist august. Tekniske spor har vært avgjørende for etterforskningen.

 

Mistænkt gerningsmand sidder i Tyrkiet