Nytt

Politiken opplyser at den Hedegaard-mistenkte har forbindelse til islamistiske miljøer i Danmark, men at han ikke var blant de mest synlige.

Politiet etterforsker fortsatt, men er sikker på å ha rett mann.

 

Til Dispatch International siger Hans Erik Raben, daglig leder af drabsafdelingen hos Københavns Politi, at der stadig bliver efterforsket, selv om politiet altså er sikker på at have fanget den rette mand.

Blandt de få oplysninger, politiet har givet er, at den formodede gerningsmand er 26 år og dansk statsborger af libanesisk – det vil formentlig sige palæstinensisk – afstamning. Han blev fredag den 25. april på dansk foranledning anholdt i Istanbuls lufthavn med et falsk pas. Han forlod Danmark allerede samme dag, som attentatet fandt sted og har siden opholdt sig i Syrien, Libanon og Tyrkiet. Han sidder i øjeblikket fængslet i nærheden af Istanbul og afventer en udlevering til Danmark.

Dagbladet Politiken kunne mandag den 28. april oplyse, at den anholdte har stået i forbindelse med islamistiske miljøer i Danmark og Sverige, hvilket muligvis er en af årsagerne til, at politiet i fredags gennemførte ni ransagninger på adresser i Danmark og to i udlandet. Politiken formoder, at de udenlandske ransagninger er sket i Sverige og Tyrkiet.

…..

Fra en unavngiven kilde erfarer Politiken, at den anholdtes plan om at slå Lars Hedegaard ihjel er opstået ved en tilfældighed. Bladet oplyser også, at politiet har kendskab til, at den 26-årige har forbindelser til radikale muslimske miljøer, men at han ikke stod på ”top-10-listen over islamister og ikke har været indblandet i konkrete sager. Han var derfor heller ikke i søgelyset lige efter attentatet”.

..

Ifølge Politiken har politiet fulgt gerningsmanden via aflytning. Han har, meddeler avisen, formentlig deltaget i kamphandlinger i Syrien.

Politiet har med jevne mellomrom gitt pressen beskjed om at de sto på bar bakke i etterforskningen, men at den fortsatt pågikk. Det var for at ikke den mistenkte skulle bli alarmert. Forbindelsene mellom Danmark og Midtøsten er tette og nyheter blir transmittert umiddelbart. Politiet må vokte sin munn.

Det betyr også at trusselbildet i Danmark påvirkes av hva som blir kjent i Midtøsten og hvordan ting oppfattes. Lars Hedegaard og nå avhoppede Ahmed Akkari, står høyt på al-Qaidas liste.

”Målene skifter alt efter, hvordan debatten former sig. Lars Hedegaard er rykket højere op på listen efter den seneste debat sammen med [den tidligere imam, red.] Ahmed Akkari og [den frafaldne muslim, red.] Morten Storm,” siger Magnus Ranstorp.

Til Kristeligt Dagblad siger den svenske terrorforsker, at Ahmed Akkari og Lars Hedegaard er to af de personer, der hyppigt optræder som måltavler i al-Qaedas internetmagasin Inspire.

Hvis det kan bevises at den drapsmistenkte hadde et politisk motiv, vil han trolig bli siktet etter terrorparagrafen, paragraf 114, som kan gi 50 % høyere straff enn den vanlige mordparagrafen.