Bakgrunnen for at dansk politi vil reise sak mot Lars Hedegaard for at han har offentliggjort navnet på mannen som forsøkte å drepe ham, er at politiet 7. mai, like etter pågripelsen, innførte navneforbud.

Det er derfor ikke tilladt offentligt «at gengive den mistænktes navn, stilling eller bopæl.Et navneforbud er et egentlig identifikationsforbud, og det betyder, at det heller ikke er tilladt at bringe andre oplysninger om den mistænkte eller fotografier af den mistænkte, der er egnet til at identificere ham», og «såfremt offentliggørelse af sådanne oplysninger allerede er sket på internetbaserede medier, bedes de fjernet omgående, idet de pågældende medier i modsat fald risikerer retsforfølgelse for overtrædelse af navneforbuddet.»

Flere bloggere hadde identifisert attenatmannen som 27 år gamle Bilal Hassan.

Ekstrabladet reagerte kraftig på at politiet forsøkte å gi navneforbudet tilbakevirkende kraft. Navneforbudet var i tillegg innført bak lukkede dører. Det var ikke en gang oppført på rettslisten, slik det skal, for at pressen skal kunne være orientert.

«I et hemmeligholdt retsmøde nedlagde Frederiksberg Ret kl. 9.22 i morges et navneforbud på den 26-årige mand, der sidder varetægtsfængslet i Tyrkiet, sigtet for mordforsøget på den kendte debattør og islamkritiker Lars Hedegaard på Frederiksberg i februar sidste år.

Retsmødet blev holdt hemmeligt på den retsliste hos domstolsstyrelsen, som kun pressen har adgang til, og det er i strid med retsplejelovens § 31 a, hvorefter medierne skal have mulighed for at udtale sig og eventuelt protestere mod, at der nedlægges navneforbud i en straffesag.

Højesteret har i en principiel kendelse slået fast, at hvis ikke mediernes udtaleret skal være illusorisk, så skal pressen underrettes om retsmøder, hvor der skal tages stilling til navneforbud. Og det skal gøres ved, at retsmødet fremgår af rettens retsliste.»

Surrealistisk teater

At politiet nå velger å straffeforfølge offeret for å ha navngitt mannen som forsøkte å drepe ham, er så himmelropende at man skulle forsverge det var mulig.

Bilal Hassan er hos sine venner i IS, men Hedegaard kan de ta.

Er verden blitt forrykt?

 

http://www.trykkefrihed.dk/kunstnere-og-blogs-gor-tykt-grin-med-politiets-navneforbud-i-hedegaard-sagen.htm

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂