Nytt

Politisjef Jørgen Bergen Skov møter pressen lørdag 29 september. Foto: Jens Astrup/Reuters/Scanpix

Politisjef Jørgen Bergen Skov lettet litt på sløret lørdag: Den massive politioperasjonen fredag som nærmest lukket ned Danmark i et døgn, skyldtes konkrete trusler mot flere personer.

Truslene var så alvorlige at politiet måtte gjøre alt for å forhindre at de ble satt ut i livet. Mer ville han ikke si. Men man kan spekulere: Det må enten ha vært rettet mot meget viktige personer eller truslene kom fra farlige miljøer. Da er det lett å tenke terror.

Ifølge ham har PET i længere tid efterforsket en sag om specifikke trusler mod enkeltpersoner, og en sort Volvos aktivitet i et specifikt område på Sjælland gjorde, at man mente, at situationen kunne udvikle sig livstruende for de omtalte personer.

Det udløste politiets store aktion, hvor både Storebæltsbroen og Øresundsbroen samt færge- og togtrafik blev lukket ned.

»PET kunne konstatere, at det køretøj, vi efterlyste fredag, opholdt sig i nærheden og udviste en adfærd, der kunne antyde en trussel,« sagde Jørgen Bergen Skov og oplyste, at de personer, der skulle være truet, er bragt i sikkerhed.

En svart Volvo ble etterlyst, men det viste seg at denne bilen og de tre personene i den, hadde forbindelse til annen alvorlig kriminalitet.

Danmark har aldri opplevd maken til operasjon i fredstid, og enkelte har sagt at politiet må redgjøre for nødvendigheten av å gå drastisk til verks.