Fransk rett dømte igår 9. mars, tre menn til fengsel i opptil 13 år for tilknytning til et av de mest rystende jihadistangrep på fransk jord de senere år.

85 år gamle Fader Jacques Hamel fikk strupen skåret over den 26. juli 2016 ved alteret i sin lille kirke i Saint-Etienne-du-Rouvray, en arbeiderklasseforstad til Rouen nordvest i Frankrike.

De to 19 år gamle overfallsmennene, Adel Kermiche og Abdel-Malik Petitjean, kom inn under messen og tok to nonner og tre kirkegjengere som gisler. En av kirkegjengerne ble alvorlig såret. Overfallsmennene ble begge skutt og drept av politiet da de forsøkte å rømme kirken.

De hevdet i en video å være medlemmer av Islamsk Stat. IS omtalte dem som «soldater» som tok hevn over Frankrikes kamp mot jihadister i Syria og Irak. 

De tre ble dømt for «medvirkning til terror» og fikk henholdsvis åtte, ti og 13 års fengsel. En fjerde tiltalt, Rachid Kassim som formodes å være død i Irak, ble in absentia dømt til livsvarig fengsel.

Mordet skjedde mens Frankrike var i alarmberedskap etter en rekke angrep som startet med Charlie Hebdo-massakren i 2015 og ialt kostet mer enn 250 mennesker livet.

Drapet på Fader Hamel fant sted mindre enn to uker etter at en tunisisk mann kjørte lastebil gjennom menneskemengden som feiret Frankrikes nasjonaldag i Nice. Han drepte 86 mennesker (Reuters).

Den katolske kirke har innledet prosess for kanonisering av Fader Hamel. Ettersom han døde for sin tro stilles det ikke krav til mirakler i hans tilfelle.

Det fant sted 686 antikristne handlinger i Frankrike i 2021, 921 i 2019 og 1063 i 2018. Det franske innenriksdepartement registrerte 523 antisemittiske handlinger og 171 antimuslimske handlinger i 2021 (Le Monde).

France24: Four go on trial in Paris over jihadist murder of French priest

Les og del!

2339 greske kirker skjendet 2015–2020

Kjøp «Politisk kitsch» av Alexander Grau her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.