Torsdag og fredag denne uken taler en omstridt imam i et muslimsk trossamfunn i Hillevåg i Rogaland. Sylvi Listhaug bekrefter overfor Dagsavisen at regjeringen arbeider med et lovforslag som vil gjøre det mulig å ha en liste over hatpredikanter som skal nektes innreise til Norge, fordi de utgjør en trussel mot offentlig orden.

De større mediene forholder seg stort sett tause når hatpredikantene besøker Norge. Det er ikke første gang en kjent hatpredikant har deltatt på møter eller konferanser i regi av norske, muslimske moskeer og organisasjoner.

I 2015 skulle hatpredikanten Kamel El-Mekki tale på en konferanse i Oslo arrangert av brorskapsmoskeen Rabitas ungdomsorganisasjon, Norges unge muslimer. El-Mekki har blant annet uttalt at «det først blir fred på jord når alle jøder er utryddet». Etter at avisen Dagen skrev om den omstridte, islamistiske predikanten, ble foredraget avlyst. El-Mekki står i dag på en liste over hatpredikanter som er nektet innreise i Danmark. Bilal Philips er en annen hatpredikant som danskene ikke ønsker besøk av i sitt land. Han har vært invitert til Norge av organisasjonen Islam Net.

Imam Said Rageah, som er invitert til moskeen i Hillevåg, er ut fra filmopptak både tilhenger av dødsstraff for blasfemi og at kvinner kun skal forlate hjemmet når det er høyst nødvendig. Selv sosialantropolog Sindre Bangstad uttaler til Dagsavisen at en del av uttalelsene som predikanten er sitert på, trekker i ekstrem retning. I 2016 ble foredrag med Rageah avlyst i Sverige etter at kontroversielle utsagn fra han kom fram i lyset.

Sylvi Listhaug er tydelig på at det er svært viktig å stå opp og konfrontere de ekstreme holdningene til Rageah.


Foto: Tore Sætre / Wikimedia Commons.

Innvandrings- og integreringsministeren understreker at det nå jobbes med et lovforslag som kan hindre denne typen predikanter innreise til Norge.

– Dette er ekstreme og bekymringsfulle holdninger jeg mener det er svært viktig å stå opp og konfrontere. Vi arbeider nå med et lovforslag som vil gjøre det mulig å ha en liste over hatpredikanter som skal nektes innreise til Norge fordi de utgjør en trussel mot offentlig orden. Danmark har allerede en slik liste, sier Listhaug.

Det er selvsagt vel og bra at regjeringen vil hindre denne typen hatpredikanter å komme til Norge. Det er likevel en rekke spørsmål som «gnager»:

Hvor mange moskeer og muslimske organisasjoner har egentlig hatt besøk av denne typen hatpredikanter opp gjennom årene? Og hvor mange norske moskeer kan stå fram og faktisk ta avstand fra de uttalelsene som flere av disse kommer med?

Senest i august 2017, i forkant av stortingsvalget, tok Listhaug selv et oppgjør med en religiøs leder på en såkalt antijihadist-konferanse i Sarpsborg. Muhammad Tahir-ul-Qadri har også støttet dødsstraff for blasfemi. Som mange vil huske, var mediene og mange med dem mer kritiske mot Listhaug enn mot Tahir-ul-Qadri.

Ville disse moskeene og muslimske organisasjonene ha invitert hatpredikanter som El-Mekki, Rageah eller ul-Quadri hvis disse sto for noe fundamentalt annerledes enn dem selv? Bør ikke regjeringen også begynne å interessere seg for hva som ellers skjer i moskeer og koranskoler – og hva slags holdninger som dominerer i den norske, muslimske befolkningen?

 

Kjøp «Den islamske fascismen» av Hamed Abdel-Samad fra Document Forlag her.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂