Sakset/Fra hofta

Organisasjonen Ny-Dansk Ungdomsråd har invitert den påstått antiradikale lederen av Minhaj ul-Quran, Muhammad Tahir ul-Qadri, til å tale mot religiøs og politisk radikalisme blant såkalte nydansker. Under besøket i Danmark har ul-Qadri blant annet tatt avstand fra Pakistans beryktede blasfemilov – som han for øvrig hevder at bare gjelder for muslimer og ikke landets religiøse minoriteter – og opplyst om at han arbeider for likestilling og religionfrihet.

I et filmklipp på YouTube fra 2010 skryter han imidlertid av hvor mye han personlig har kjempet for nettopp Pakistans alt annet enn antiradikale blasfemilov, og legger hjertegodt til at enhver – så vel muslim som kristen, jøde eller ikke-troende – som ikke viser respekt for islams profet Muhammed, bør få «dødstraff nøyaktig som en hund».

Pakistans beryktede blasfemilov har fått stor internasjonal oppmerksomhet siden 2010, da den kristne firebarnsmoren Asia Bibi ble anklaget for blasfemi og dømt til døden. Som en direkte følge av sitt forsvar for Bibi og motstand mot blasfemiloven ble to pakistanske toppolitikere, minoritetsminister Shahbaz Bhatti og den tidligere guvernøren i Punjab Salman Taseer skutt og drept. Sistnevnte ble skutt av en av sine egne livvakter, Malik Mumtaz Hussein Qadri, som fikk betydelig støtte etter drapet. Da han ble fremstilt for retten møtte flere av landets advokater opp for å hylle drapsmannen med roseblader. Få våget å møte opp i eks-guvernørens begravelse, og familien hadde problemer med å finne en islamsk maulvi til å lese begravelsesbønnene. President Zardari eller andre offisielle representanter viste seg ikke, og kisten ble fløyet, ikke kjørt, til gravstedet.

Det nyeste eksempelet er den unge (oppgitt alder veksler mellom 11 og 14 år), kristne jenta Rimsha Masih, som skal ha Down Syndrom eller være mentalt tilbakestående, som ble anklaget og arrestert for å ha begått blasfemi ved å brenne noen koransider. Saken tok en uventet vending da landsbyimamen Hafiz Mohammed Khalid Chisthi, som først gikk til politiet med saken, ble arrestert for å ha plantet koransider i asken for å styrke “bevisene” mot Masih. Motivet skal ha vært å skape lokal fiendtlighet mot kristne for å få dem til å flykte fra området, hvilket hundrevis av kristne også gjorde da landsbymoskeene over høytalere kunngjorde hva deres trosfelle angivelig skulle ha gjort. Masih skal nå slippes ut av fengsel og den fremtredende lederen for organisasjonen All Pakistan Ulema Council har gått ut med støtte til jenta og garantert hennes sikkerhet. Til tross for dette Masih sannsynligvis fortsatt i fare da muslimske lynsjemobber i flere tilfeller tatt loven i egne hender og drept mange som er blitt anklaget for blasfemi, selv om disse er blitt frifunnet av retten.

Muhammed Tahir ul-Qadri er benevnt som sentral i utformingen av landets vage og diskriminerende blasfemilov og har grunnlagt islamistorganisasjonen Minhaj ul-Quran (MiM), hvis medlemserklæring blant annet omfatter følgende, ikke utpreget anti-radikale punkter:

– Jeg er erklærer mig fuldstændig enig i MIMs program, mål, hensigter, regler og regulativer, og jeg bekræfter, at jeg punktligt vil efterkomme dem.

– Jeg vil efterkomme den islamiske sharias bud efter bedste evne..

– Jeg vil betragte den internationale revolution baseret på Koranen, Sunna, islams verdensomspændende sejr, genoprettelsen af islams overherredømme og den muslimske verdens enhed som formålet med mit liv. Jeg vil leve og dø for dette formål.

Medlemskap i den anti-demokratiske organisasjonen har tidligere kostet to danske, muslimske politikere plassen i partiet Det Radikale Venstre. Både Mona Sheikh og Babar Baig ble ekskludert av partiledelsen da det ble avslørt at de hadde forpliktet seg til å følge MiMs erklærte mål og hensikter.

Både Helle Merete Brix i Den Korte Avis og bloggeren Jaleh Tavakoli har gjort offentligheten oppmerksom på hvem Muhammad Tahir ul-Qadri virkelig er. Integreringsminister i regjeringspartiet Socialdemokraterne, Karen Hækkerup, skulle holde tale på det samme arrangementet, men avslo da hun fikk kjennskap til ul-Qadris synspunkter. Rasende over å bli kjedet sammen med ul-Qadri, uttalte hun at det var en stor bommert av Ny-dansk Ungdomsråd å invitere mannen.

At sjefen for Politiets Etterretningstjeneste (PET), Jacob Scharf, også skulle delta på konferansen gjorde ingen forskjell for integrasjonsministeren:

– Det gjør han med den overbevisning at denslags ikke skal stå uimotsagt. Men nå er PET selvfølgelig også bedre til å snakke med banditter enn jeg er, sa Hækkerup til Jyllands-Posten.

Ny-Dansk Ungdomsråd, som ikke er den første nordiske, statsstøttede organisasjonen som angivelig skal arbeide for integrasjon og forebygge radikalisering som pådrar seg vrede ved å invitere islamske ekstremister/hatpredikanter til sine arrangementer, er imidlertid godt fornøyd med invitasjonen av ul-Qadri og vil ikke ta noe ansvar for sin foretrukne talers øvrige holdninger:

– Vi mener, at det er rigtig godt, at han er kommet til Danmark, så han kan tale imod radikalisering blandt unge muslimer og for demokrati, siger Christian Kriznjak, næstformand i Ny-Dansk Ungdomsråd.

Spørgsmål: Hvordan kan I forsvare, at han skal tale for demokrati, når han samtidig er fortaler for blasmefiloven?

– Demokrati er retten til forskellighed. Formålet med at have ham her har ikke været andet end at tale om radikalisering blandt unge nydanskere, svarer Christian Kriznjak, som ikke ønsker at tage stilling til Tahir ul-Qadris holdning til blasfemi.

– Det er bedre, at du spørger ham om det, siger han.

Mellomkirkelig Råd, Den norske kirkes “utenriksdepartement», støtter for øvrig ul Qadri – som skal ha blitt nominert til årets Nobels fredspris – til tross for det de kaller hans «kontroversielle budskap»:

6. september deltok Einar Tjelle, assisterende generalsekretær for Mellomkirkelig råd for Den norske kirke, på en europeisk lansering av en ny fatwa mot terrorisme og selvmordsbombing i København.

Etter invitasjon fra Islamsk Råd Norge deltok en interreligiøs delegasjon på lanseringen av den 600 siders lange fatwaen, som er utarbeidet av Dr. Muhammad Tahir ul Qadri. Uttalelsen er oversatt til norsk, og kan leses i resymeform her.

– For Mellomkirkelig råd for Den norske kirke er det viktig å støtte opp prosesser som fremmer fred, toleranse og menneskeverd. Selv om det kan være sider av Tahir ul Qadris budskap som kan være kontroversielt, er hans tydelige stemme mot ekstremisme, og hans kategoriske fordømmelse av selvmordsbombing, viktig å støtte også fra kirkelige miljøer, sier Tjelle.

I en artikkel på kirkens nettside heter det følgelig at ul-Qadris organisasjon Minhaj ul Quran International er «kjent for å legge vekt på religiøs moderasjon, interreligiøs dialog og en moderat tolkning av islam». Det rimer heller dårlig med både MiMs egen programerklæring og ul-Qadris rolle i utformingen den pakistanske blasfemiloven samt hans personlige støtte til dødstraff for blasfemikere.

Også professor ved Center for Europæisk Islamisk Tænkning på Københavns Universitet, Jørgen Schøler Nielsen, mener at Muhammed Tahir ul-Qadri er en av de mest moderate muslimske lederne. I så fall må vi bare konstatere at vi har et problem.

Berlingske Tidende: Muslimsk leder afsløret i at prale af blasfemilov