Nytt

Den pakistanske imam Tahir ul Qadri, som tidligere gjorde seg bemerket med en fatwa som fordømte terror, har vært i København, backet opp av norske kristne ledere og norske jødiske.

Tahir ul Qadri ble fremhevet i norske medier som en som endelig våget å ta bladet fra munnen og fordømme islamske ekstremister. Men når han selv får spørsmål om blasfemi og dødsstraff uttaler han seg svevende, eller han sier ting som at ingen religion som han vet går inn for hat og krig.

Helle Merete Brix dekket besøket for denkorteavis.dk:

Ul Qadri nekter å akseptere at al Qaida og tilsvarende er muslimer. Han kaller dem vantro. Det lyder som en spesiell definisjon som rydder mange problemer av veien.

Ul Qadri har arbejdet sig frem til en art ophidset klimaks i sin tale, efter meget længe at have vævet over begreber som fred og harmoni: ”Jeg har aldrig fundet nogen paragraf i nogen religion, der prædiker had, halshugning eller drab på civile”, siger han et sted undervejs.

Man undres over hvorfor norske kristne og jøder har rotet seg opp i dette.

For å gi en ide om stemningen: alle i salen reiser seg når ul Qadri kommer inn. Han er leder for Minhaj ul Quran (På Koranens Vei).

Den religiøse leder er i øvrigt ikke alene på scenen. Bag ham sidder et tavst panel bestående af blandt andre repræsentanter for den danske efterretningstjeneste samt kirkesamfund i Norge og Norges jødiske samfund.

Uttalelsen om blasfemi er talende. Ul Qadri har uttalt seg kritisk om anvendelsen av blasfemiloven i Pakistan, men når han blir bedt om å ta stilling til loven gir han svar som er så tvetydig og merkelig at det burde få klokkene til å ringe:

Politikens journalist Jakob Sheikh vil vide, hvad ul Qadri mener, straffen for blasfemi skal være. Det får ul Qadri til at begive sig ind i et meget langt svar, hvori den religiøse leder blandt meget andet erklærer, at støtten til dødsstraf for blasfemi også kan findes i Det Nye Testamente.

Muhammed har blot videreført denne bestemmelse, påstår ul Qadri. Han vil derfor ikke tale direkte mod et blasfemiforbud. For så taler han imod både Koranen, Biblen og Jesus Kristus. Ingen af de kristne deltagere i panelet kommenterer dette.

Saken om blasfemi blir enda mer spesiell når man leser hva selvsamme Brix kan fortelle:

ul Qadri arbejdede som juridisk sharia-rådgiver for Pakistans domstole i 1980erne – og dermed jo for diktatoren Zia ul Hag. Og at ul Qadri har været medansvarlig for at indføre den strenge blasfemilov, som Pakistan har i dag. Social-og integrationsminister Karen Hækkerup har således trukket sig fra en konference på tirsdag, hvor ul Qadri også taler.

Spørsmålet er om det er noen grunn til å ta ul Qadris fordømmelse av terror og selvmordsangrep alvorlig.

Da en kendt islamist kom til byen