Predikanten Khalid Yasin, som lørdag holdt foredrag for 1.000-1.200 norske muslimer i regi av den ekstremistiske organisasjonen Islam Net, mener at AIDS ble laget av USAs militære og spredt av Verdens helseorganisasjon (WHO) i Afrika for å begrense befolkningsveksten. Han hevder også at det var USA og andre vestlige regjeringer som sto bak angrepet på World Trade Center i 2001.

Organisasjonen Muslimsk Union i Agder har invitert Yasin, som flere ganger har promotert konspirasjonsteorier i forbindelse med sine taler om islam, til Kristiansand gjennom nettopp Islam Net. Formålet skal være å «bygge bro til byens befolkning»:

– Khalid Yasin er en kjent taler fra USA. Han skal være en ganske fornuftig mann, som kjenner dagens problemer om hvordan det er å være muslim. Jeg tror han kan hjelpe våre ungdommer, og inspirere dem til å jobbe og være aktiv på en fin måte. Han skal være en ganske liberal og fin person, sier Akmal Ali som er imam og nestforstander i Muslimsk Union i Agder.

Ikke enig

Når Fædrelandsvennen presenterer ham for Khalid Yasins konspirasjonsteorier, ler han oppgitt.

– Dette er rare påstander jeg ikke er enig i. Det viser at man ikke skal ta alt for god fisk, og være kritisk. For jeg er ikke kjent med denne siden av ham, legger Akmal Ali til.

Det er Shazad Malik og Alen Maglic som har kontakt med Islam Net og har invitert Yasin til Kristiansand.

– Khalid Yasin er en karismatisk taler som vi tenkte kunne bidra til å presentere islams budskap på en engasjerende måte. Det var utelukkende dette som var tanken bak invitasjonen av ham. Hva som måtte florere på internett knyttet til konspirasjonsteorier har ingenting med islam å gjøre, og ingenting med forelesningen i Kristiansand å gjøre. Her er det viktig å skille mellom sak og person. Det Khalid Yasin måtte mene om Aids og 11. september, må han selv stå for. Vi ønsker å presentere islam, ikke Khalid Yasins egne meninger, skriver de to i en e-post til Fædrelandsvennen.

Islam Net har tidligere utmerket seg ved å avholde strengt kjønnssegregerte møter og har gjentatte ganger invitert talere hvis budskap er i strid med norsk lov, som f.eks. talere som forsvarer polygami og fremholder at menn har rett til å slå sine koner:

Fædrelandsvennen har spurt Fahad Qureshi om Yasins uttalelser bidrar til dialog og brobygging. Vi har også spurt ham om moskeen i Kristiansand fikk god nok informasjon om Yasin.

Etter å ha svart Fædrelandsvennen skriftlig på spørsmålene, valgte Qureshi å trekke sitatene fordi han mener Fædrelandsvennen er bedragersk og løgnaktig når vi ikke nyanserer eller skriver mer om talen til Hussain Yee, som forsvarte menns rett til å slå deres koner.

Etter invitasjonen fra Muslimsk Union skal Yasin nå tale på Universitetet i Agder, noe som har fått universitetsansatte til å reagere:

– Jeg reagerer på settingen, sier Oddbjørn Johannessen som er amanuensis ved Institutt for nordisk og mediefag.

– Han er en ekstremist, som også har opptrådt sammen med Al-Qaida tilhengere, han forsvarer dødsstraff for homofile – og han har kalt selvmordsbombere for frihetskjempere, sier Johannessen.

– Hadde det vært et bredere panel sammen med Yasin, ville det stilt seg annerledes. Nå legges det opp til en enveis samtale, der det kan stilles spørsmål Yasin kan svare på. Men det er ikke dialog, sier Johannessen, som mener Universitetet burde undersøke hvem som får bruke Universitetet som talerstol.

Universitetsdirektør Tor Ågedal var imidlertid ikke forberedt på at Muslimsk Unions forespørsel om et «dialogmøte mellom muslimske og andre trossamfunn» skulle være kontroversielt. Temaet for møtet ble oppgitt å være livets begynnelse og slutt:

– Så hvis hovedtaleren mener Aids er laget i USA og at vestlige stater står bak bombingen av World Trade Center?

– Skal man ha et dialogmøte, nytter det ikke med slike uttalelser. Men vi driver ikke forhåndssensur. Vi leser heller ikke gjennom taler på forhånd. Her leier vi kort og godt ut lokaler til et formål som virket legitimt for oss, sier Ågedal.

I 2010 ble det kjent at den ekstreme organisasjonen Islam Net fikk låne lokaler gratis ved Høyskolen i Oslo (HiO). Etter mye kritikk gjorde HiO slutt på Islam Nets låneordning etter at islamistorganisasjonen hadde arrangert et kjønnssegregert møte i skolens lokaler.

Muslimske ungdomsorganisasjoner i Europa har gjentatte ganger invitert og arrangert foredrag med utenlandske islamistpredikanter som sprer konspirasjonsteorier og fremmer hat mot homofile, segregering og vold mot kvinner.

I 2010 fikk Sveriges Unga Muslimer (SUM) kraftig kritikk av Sveriges største organisasjon for homofile (RFSL) etter at det ble kjent at den muslimske ungdomsorganisasjonen hadde invitert den islamske hatpredikanten Sheikh Abdullah Hakim Quick til å tale på en konferanse i påskehelgen. Amerikanskfødte Quick er for dødstraff for homofile, som han beskriver som “syke” og “unaturlige” hvis “skitne praksis” sprer AIDS. I tillegg mener han at homofile er en av de farligste gruppene i samfunnet. Også jøder er “skitne” i følge Quick.

Den muslimske ungdomsorganisasjonen hevdet dels at de ikke var klar over Quicks ekstreme synspunkter da han ble invitert til konferansen og dels at Quick slett ikke hadde de påståtte holdningene, men var offer for hatefull propganda av «antimuslimske krefter». De ville uansett ikke fjerne ham fra arrangementet da dette angivelig ville forstyrre det planlagte programmet. Viseformann for SUM, Mohammed Kharraki, mente da også at kritikken mot organisasjonen skyldes en «muslimfiendtlig svertekampanje» lansert av forbundssekretæren for Liberalt Mangfold, Philip Wendahl.

Den svenske ungdomsorganisasjonenorganisasjonen TUFF (Troende Unga Framtida Förebilder) er for tiden under granskning av Den svenske ungdomsstyrelsen etter en konferanse i april hvor hatpredikanten Bilal Philips var invitert som taler. Den canadiske islamisten, som mener at menn har rett til å slå sine koner, at homofili bør straffes med døden og at svenske muslimer bare kan undervise muslimske elever, fikk tale for et kjønnssegregert publikum i Kortedala kommunes lokaler.

I Danmark demonstrerte både politikere og samfunnsdebattører mot Philips, som var invitert av Islamisk Trossamfunds ungdomsavdeling og talte for fullsatte lokaler på Nørrebro i København.

Philips er nektet innreise i bla Storbritannia, Australia og Tyskland pga sine hatefulle prekener, og var invitert som taler på Islam Nets fredskonferanse i Oslo i 2010.

Fædrelandsvennen: – Aids ble laget i USA

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂