Nytt

Muslimer og homofile anklager politiet for å dekke over en voldelig og truende kampanje for å islamisere den innvandrertette London-bydelen Tower Hamlets, skriver Andrew Gilligan i The Telegraph.

Ofre for kampanjen forteller at politiet i bydelen Tower Hamlets har ignorert eller bagatellisert utbrudd av hatkriminalitet og undertrykt bevis som impliserer muslimer som gjerningsmenn, av frykt for rasismebeskyldninger.

Påstandene kommer samtidig som fire muslimer fra Tower Hamlets fikk en fengselsdom på minimum 19 år for overfall på den lokale religionslæreren fordi han underviste muslimske jenter.

The Telegraph har avdekket mer enn et dusin andre tilfeller i Tower Hamlets, hvor både muslimer og ikke-muslimer har blitt truet eller mishandlet for atferd som ansees som brudd på fundamentalistisk islams «normer».

Et av ofrene, Mohammed Monzur Rahman, forteller at han ble delvis blind og fikk skulderen ut av ledd som følge av at han ble angrepet av en mobb fordi han røkte offentlig under den muslimske høytiden ramadan i 2010.

– To gutter stoppet meg på gaten og spurte hvorfor jeg røykte, sier han. – Jeg fortsatte bare, og før jeg visste ordet av det hoppet ett dusin gutter på meg. Det neste jeg husker er at jeg våknet opp på sykehuset.

– Han anmeldte det til politiet, men de sa bare at de ikke kunne oppspore noen og at det ikke var noen vitner, sier Ansar Ahmed Ullah, en lokal anti-ekstremist, som ga råd til Rahman etter overfallet. – Men det er CCTV (overvåkningskameraer) i den gaten, og den er full av butikker og folk.

Lærere på flere lokale skoler har fortalt The Telegraph at de føler seg presset av lokale muslimske ekstremister, som har iverksatt kampanjer gjennom både foreldre og elever – og i ett tilfelle gjennom en annen lærer – for å innføre obligatorisk bruk av hijab for muslimske jenter. – Det var orkestrert, sier en lærer. – Atmosfæren ble ekstremt ubehagelig, med konstant verbal aggresjon fra både barn og noen foreldre mot skoleledelsen pga dette.

I 2010 tok en lærer ved Bigland Green barneskole, Nicholas Kafouris, byrådet til arbeidsretten da han mente han var blitt tvunget ut av jobben sin fordi han klaget på at muslimske elever var engasjert i rasistisk og antisemittisk mobbing, samt ga uttrykk for at de støttet terrorisme. Kafouris tapte saken, men skolen innrømmet at tiltakene mot enkelte elevers oppførsel hadde vært utilstrekkelige. Antall overfall på lærere som resulterer i utvisning har mer enn doblet seg fra 190 tilfeller i 2007/8 til 383 i 2008/9 i Tower Hamlets, selv om ikke alle overfallene nødvendigvis er raserelatert.

Tower Hamlets` homofile er blitt et mål for ekstremistene. Homofiendtlig kriminalitet har økt med 80 prosent i bydelen siden 2007/8, og med 21 prosent bare det siste året – i en periode hvor det ble registrert en liten nedgang i samme type kriminalitet i London som helhet.

I 2010 stormet en mobb på 30 unge muslimer inn på den lokale homsepuben, og slo og mishandlet pubens klientell. Mange blant pubens klientell forteller The Telegraph at de er blitt angrepet og trakassert av lokale muslimske ungdommer. I 2008 ble en 20 år gammel student, Oli Hemsley, permanent lam fra nakken og ned etter at han ble overfalt av en gruppe unge muslimer utenfor puben. Bare èn av Hemsleys overfallsmenn er blitt pågrepet og fengslet.

Selv under møter i bydelsrådet har fremtredende tilhengere av Tower Hamlets kontroversielle, direktevalgte ordfører, Lutfur Rahman – ekskludert fra Labour pga hans forbindelse med islamsk fundamentalisme – drevet en målrettet kampanje mot homofile byrådsmedlemmer med homofobiske utrop og trusler fra tilskuerplass.

Leder for Labour, Josh Peck, ble møtt av «dyrelyder» og rop som «unaturlige handlinger!» da han reiste seg for å tale. Tory-leder Peter Golds ble gjentatte ganger kalt «fru Golds» og «soper».

Golds forteller: «Hvis det hadde skjedd på en fotballstadion, så ville det ført til arrestasjoner. To ganger har jeg klaget til politiet, men har ikke hørt noe. En kollega fra Labour ventet i tre timer på politistasjonen før han ble forklart at ingenting ville bli gjort. Politiet er redde for å bli beskyldt for islamofobi. Et annet Labour-byrådsmedlem sa at Met [politiet] nå er det nøyaktig motsatte av hva det må ha vært i 1970, med en fullstendig manglende interesse når hvite mennesker innleverer klager på trakassering og hat.»

I februar 2011 dukket det opp dusinvis av klistremerker i Tower Hamlets som siterte koranen, erklærte bydelen for «homsefri sone» og påpekte at «Allah er alvorlig når det gjelder straff».

The Telegraph har fått opplysninger om at en stor mengde av disse klistremerkene ble funnet på en ung muslimsk mann under en rutinemessig ransaking. Etter råd fra statsadvokaten ble han imidlertid løslatt uten tiltale. Politiet hadde også overvåkningsbilder av en uidentifisert muslimsk ungdom som satt opp de aktuelle klistremerkene på den lokale togstasjonen, men nektet i flere uker å offentliggjøre bildene.

Den homofile menneskerettighetsforkjemperen Peter Tatchell, sier: «Politiet sa at ingen fikk lov til å snakke offentlig om dette fordi de ikke ønsket å gjøre det muslimske samfunnet opprørt. Vi har veldig klart påpekt forskjellen mellom det muslimske samfunnet som helhet og disse spesielle fundamentalistene, og at politiet ikke ville gå offentlig ut med hva de visste er en absolutt skam.»

I begynnelsen av april ble CCTV-opptakene endelig ble offentliggjort og den skyldige ble raskt identifisert som 18 år gamle Mohammed Hasnath. I forrige uke erklærte han seg skyldig i tiltalen om forstyrrelse av offentlig ro og orden, og fikk en bot på 100 pund. Jack Gilbert fra den homofile interesseorganisasjonen Rainbow, mener at en det burde vært tatt ut en mer alvorlig tiltale: – De aller fleste i miljøet opplevde materialet som truende, men politiet var ikke villige til å akseptere det som en trussel, sier han.

Under interesser på egen Facebookside oppgir Hasnath Khalid Yasin, en hatpredikant som beskriver jøder som «skitt» og tar til orde for drap på homofile. Yasin [som lørdag holdt tale for Islam Net i Oslo, og skal tale ved universitetet i Agder i regi av Muslimsk Union 14. juni. Min anm.] har holdt tale i Tower Hamlets` mest fremtredende muslimske institusjon, East London Mosque, minst fire ganger siden 2007. Selv om moskèen hevder å være motstandere av ekstremisme, diskriminering og vold, har den vært vertskap for dusinvis av hat-, ekstremisme- og terrorpredikanter, samt vertskap for en «Finn homsen-konkurranse».

Samme uke som moskèen sendte ut en pressemelding som fordømte de anti-homofile klistremerkene, var moskèen vertskap for en gallamiddag med Uthman Lateef, en annen kjent, homofobisk hatpredikant.

East London moskèen er kontrollert av den fundamentalistiske gruppen Islamsk Forum i Europa (IFE), som beskriver seg selv som dedikert til å endre «selve infrastrukturen i samfunnet, dets institusjoner, dets kultur, dets politiske orden og dets verdigrunnlag … fra uvitenhet til islam».

IFEs koordinator for samfunnsrelaterte saker, Azad Ali, er også formann i Det muslimske sikkerhetsforum, en organisasjon som er offisielt anerkjent av politiet som deres fremste forbindelse i det muslimske miljøet. – Dette forholdet kan kanskje forklare politiets unnfallenhet, sier Peter Golds. IFE har også nære forbindelser med Tower Hamlets` ordfører, Lutfur Rahman.

Det finnes ingen bevis for at noen moskè offisielt har vært involvert i noen voldshandlinger eller trusler. Men i en e-post bruker, ifølge The Telegraph, IFE-aktivisten Abu Talha navnet på gruppen for å true en lokal muslimsk kvinne som drev et dating-byrå.

«Jeg ber deg vennlig om å stoppe disse aktivitetene som går mot islams lære,» skrev han. «La meg minne deg på at jeg har et stort nettverk av brødre og søstre som ville være villige til å hjelpe meg å ta dette videre … Hvis du ikke har ombestemt deg innen i morgen … så starter kampanjen.» Dating-byrået er nå stengt og kvinnen har forlatt området.

– Det har vært en gradivs økning i slike angrep, det er sikkert, sier Ahmed Ullah, mens en talsmann for Metropolitan Police sier: «Når en påstand om kriminalitet blir lagt frem for oss, undersøker vi det korrekt. Vi vil alltid av kriminalitet er laget for oss, undersøker vi riktig. Vi vil alltid ta handle i forhold til hatkriminalitet i samsvar med, og innenfor rammen av, loven».

The Telegraph: Police ‘covered up’ violent campaign to turn London area ‘Islamic’