Nytt

I februar gjorde Storbritannias innenriksdepartement det nederlandske parlamentsmedlemmet Geert Wilders oppmerksom på at hans «uttalelser om muslimene og deres tro, som uttrykt i filmen «Fitna» og andre steder, truet harmonien i samfunnet», at han således var en trussel mot Storbritannias offentlige sikkerhet, og erklærte ham følgelig som uønsket. Og da Wilders – som var invitert av det britiske Uavhengighetspartiet for å holde en tale i Overhuset – ankom Heathrow, ble han pågrepet og umiddelbart sendt i retur.

Labour-regjeringens utvisning av et demokratisk valgt parlamentsmedlem medførte en diplomatisk protest fra Nederlands regjering, men ble begrunnet som en del av den britiske regjeringens tiltak mot ekstremisme. Tiltakene innebærer blant annet at individer som blir ansett som hatpredikanter blir nektet innreise til Storbritannia.

Så hvorfor har denne mannen sluppet inn?, spør menneskerettighetsaktivist og parlamentskandidat for det britiske Green Party Peter Tatchell, og sikter til den Saudi-Arabiske sjefsimamen i den store moskèen i Mekka, Abdul Rahman al-Sudais.

Til tross for hans sekteriske og rasistiske uttalelser om både jøder, hinduer og kristne er al-Sudais invitert for å holde en tale i moskèen i Øst-London, hvis formann Muhammad Abdul Bari også er leder av det innflytelsesrike og påstått moderate Muslim Council of Britains (MCB):

«Although the MCB has condemned anti-Semitism, it has previously declined to criticise the anti-Semitism of al-Sudais and has continued to support him despite his anti-Jewish tirade.

«Al-Sudais has stoked religious sectarianism and anti-Jewish racism. He has never expressed any regret,» said human rights campaigner, Peter Tatchell, who is urging the East London mosque and the MCB to publicly condemn al-Sudais’s «shameful prejudice.»

«As a condition for him being allowed to preach, the East London mosque and MCB should insist that al-Sudais apologise for his anti-Semitism and publicly state his opposition to hatred, discrimination and violence against Jewish people.

Canadiske myndigheter har for øvrig erklært al-Sudais for ønsket på bakgrunn av hans veldokumenterte anti-semittisme.

Moskèen i Øst-London har mottatt 1 million dollar fra Saudi-Arabia til sitt nye muslimske senter i London. I følge BBC har det vært årelange bånd mellom Saudi-Arabia og moskèen.

«I don’t understand why the Home Secretary is allowing al-Sudais into Britain, given that similar hate preachers have been banned. Is it because of the close business links between the British and Saudi establishments?» queried Mr Tatchell.

«Al-Sudais was appointed imam of the Grand Mosque by the royal leaders of the pro-western Saudi dictatorship. His continuing tenure as chief imam is a damning indictment of the Saudi regime’s toleration of anti-Semitism.

«I am surprised that the Jewish community in Britain has not kicked up a big fuss about him coming to Britain,» said Mr Tatchell.

On 19 April 2002 in Mecca, in a sermon that was broadcast on Saudi Arabia’s TV1 television station, and placed on the website that publishes Mecca sermons, al-Sudais is recorded as echoing Nazi anti-Jewish propaganda, with openly racist caricatures of Jewish people:

«Yesterday’s Jews are evil predecessors and today’s Jews are worse successors…They are…the worst of mankind. Allaah cursed them and cast His wrath upon them. He turned some of them to monkeys and pigs and worshippers of creatures… History of Jews is full of deception, trickery, rebellion, oppression, evil and corruption. They always seek to cause mischief on the earth and Allaah loves not the mischief-makers…They always think of betrayal and trick; and injustice and aggression run in their veins. They want only corruption and harming others.»

Avisen Daily Telegraph har bekreftet og rapportert om al-Sudais beskrivelser av jøder som «jordens avskum», «verdens rotter», «griser og aper» og påkallelse av jødenes utryddelse.

Både Tatchell og BBC påpeker at al-Sudais sier en ting til det vestlige publikum, og noe helt annet til arabiske og muslimske tilhørere

«It is true that al-Sudais has also made some liberal, conciliatory statements towards Jewish people, mostly in the west and to western journalists and audiences. Critics say these statements in the west contradict what he tells Arab and Muslim audiences,» added Mr Tatchell.

This point was made by a BBC Panorama programme broadcast on 21 August 2005, A Question of Leadership. It, too, alleged that Sheikh Sudais says one thing to western audiences and something quite different to his Muslim followers in the Middle East. The BBC reported that al-Sudais has said:

«The worst … of the enemies of Islam are those… whom he… made monkeys and pigs, the aggressive Jews and oppressive Zionists and those that follow them: the callers of the trinity and the cross worshippers… those influenced by the rottenness of their ideas, and the poison of their cultures the followers of secularism… How can we talk sweetly when the Hindus and the idol worshippers indulge in their overwhelming hatred against our brothers… in Muslim Kashmir…»

Lignende seremonier har blitt offentliggjort av WorldNetDaily, som siterer al-Sudais TV-sending til 2 millioner tilhørere, der han kaller jøder avskum, rotter, profet-mordere, griser og aper. I tillegg karakteriserer han jøder som onde, bedragerske og fulle av «tyranni og forræderi».

In a May 2003 interview with NBC’s Tim Russert, the foreign policy adviser to the Saudi crown prince, Adel al-Jubeir, confirmed al-Sudais’s anti-Jewish statements, and admitted that they were «clearly not right.»

Al-Sudais has also urged Arabs and Muslims to abandon peace initiatives with Israel:
«We must say farewell to peace initiatives with these people [Jews],» he told worshippers at the Grand Mosque in Mecca.

Onsdag samlet tusenvis av britiske muslimer som ikke fikk plass i moskèen som rommer 7000 mennesker, seg i gatene for å høre den omstridte imamens preken.

Peter Tatchell har for øvrig markert seg som en skarp kritiker av den radikale venstresidens allianse med muslimske ekstremister og islamistiske grupperinger som Muslim Association of Britain (MAB), en organisasjon med svært nære forbindelser til Det muslimske brorskap. I 2007 var Tatchell en av mange sosialistiske humanister og menneskerettighetsaktivister som ble truet og jaget vekk av religiøse fundamentalister fra pro-palestinsk demonstrasjon som ble støttet av den ekstremistiske gruppen Hizb ut-Tahrir, MAB og det sosialistiske partiet Respect. Tatchell beskrev demonstrasjonen der mange ropte slagordet «Vi er alle Hizbollah nå» slik:

ON the Al Quds march, I held two placards. One with a Palestinian flag and «Free Palestine», and the other with a photograph of a 16-year-old girl, Atefeh Rajabi Sahaaleh, who was executed in 2004 by the Iranian regime for «crimes against chastity», having been sexually abused since childhood.

As soon as I turned up, I was subjected to a barrage of violent, threatening abuse from large sections of the crowd. Some chanted: «Tatchell is a Zionist, Tatchell is a paedophile. Get out! Get out! Get out!» On six occasions, some of the protesters tried to physically attack me and the Workers’ Liberty activists. It was only police intervention that stopped them from battering us.

«Many of the marchers were carrying Hezbollah flags and chanting:`We are all Hezbollah now.’ When we pointed out that Hezbollah kills innocent Israeli civilians, and endorses the execution of women and gay people who transgress their extremist interpretation of Islam, we were told things like: ‘That’s good. Society has to have order. These punishments are necessary for the good of society.

Peter Tatchell: Senior cleric of Mecca’s Grand Mosque speaks at East London Mosque

The Guardian: Sheikh al-Sudais: coming to a mosque near you