Nytt

Den britiske koalisjonsregjeringens evalueringsrapport av Labour-regeringens program for anti-radikalisering (Prevent) konkluderer med at tusenvis av pund ble overført til islamistiske hatpredikanter og ekstremistgrupper.

Radical Islamists were bankrolled with money which should have been used to combat their anti-Western ideology, a Government report concluded.

The money was spent as part of the Prevent programme which was funded with hundreds of millions of pounds to try to stop young Muslims from becoming radicalised.

The report also revealed:

Hundreds of thousands of pounds were wasted on pointless sports clubs or ‘cohesion schemes’.

More than 1,100 people were reported to the authorities after displaying extremist sympathies – a quarter of whom were children.

Rapporten viser også det oppsiktsvekkende omfanget av islamsk undervisning uten for landets skolesystem, med opptil 2.000 madrassaer som underviser rundt 100.000 barn.

Innenriksminister Thersa May retter flengende kritikk mot det feilslåtte Prevent-programmet, som ble lansert av Labour-regjeringen etter terrorangrepet 7. juli 2005:

She said it was ‘flawed’ and vowed to end all funding for extremist groups.

In a statement to Parliament, she said: ‘It failed to tackle the extremist ideology that not only undermines the cohesion of our society, but also inspires would be terrorists to seek to bring death and destruction to our towns and cities.

‘And in trying to reach out to those at risk of radicalisation, funding sometimes even reached the very extremist organisations that Prevent should have been confronting. We will not make the same mistakes. Under this Government, public money will not be provided to extremist organisations.’

Kritikere av Prevent har imidlertid hele tiden fremholdt at måten midlene ble delt ut på, gjennom politiet og forskjellige komitèer, gjorde kontrollen med hva og hvem pengene gikk til svært mangelfull. Allerede i april 2010 oppsummerte direktør for tenketanken Centre for Social Cohesion, Douglas Murray, Prevent slik:

«For å hindre muslimsk radikalisering har Labour-regjeringen brukt millioner av pund på en strategi som virker mot sin hensikt. Som vi blir minnet om på daglig basis, er det svært lite denne regjeringen gjør bra. Det den gjør minst bra er kanskje teologi.

Gjennom sitt Prevent er det likevel akkurat det regjeringen har forsøkt å gjøre. De siste årene har den brukt millioner av pund i et forsøk på å hindre muslimsk radikalisering. Men strategien var feil fra start, og som komiteen for Fellesskap og lokaladministrasjon advarte i går, kan den gi tilbakeslag.

Prevent ble iverksatt etter London-bombene i 2005 som en del av regjeringens strategi mot terrorisme. Sikkerhetstjenestene hadde imidlertid iverksatt anti-terroristiske tiltak allerede, hvilke har vært bemerkelsesverdig vellykkede. Så hensikten med Prevent var ikke bare uklar, den var et klassisk eksempel på regjerings-metastasering.

Den forsøkte å gå langt utover hva myndighetene kan eller bør gjøre. Den hadde som mål å takle radikalisering ved å tilby et “mot-perspektiv” til al-Qaidas og andre ekstremistgruppers perspektivet. Så i stedet for å undervise i britiske verdier og overbevisninger og ellers tillate relevante myndigheter å håndheve loven, involverte Prevent seg i et forsøk på å skape hva en imam beskrev til meg som “MI5 Islam”.

Dette betød at Prevent fra begynnelsen kjørte seg fast i de endeløse, pågående borgerkrigene innen islam, mens de gjør lite for å takle de virkelige problemene. Det hindret ikke ekstremistiske predikanter i å bli gitt plattformer i moskeer og på universiteter i hele landet; ikke engang, viste det seg, i å tale på Prevent-sponsede arrangementer.

Men det ble – forutsigbart nok – en penge-ku som enhver driftig muslimsk gruppe kan utnytte. De offentlige midlene til det som ble kalt en “nøkkel til Prevent-leveransen” i perioden 2008-2009 var alene på over 140 millioner pund. En stor del av disse pengene gikk til ting som har – i beste fall – lite å gjøre med hva som driver unge muslimer til ekstremisme.

Moskeen i Barking har mottatt mer enn 5.000 pund for å opprette rap-workshops og avholde lunsjer. Noe som kalles “Bedford: tro i Queens Park” mottok 9.000 pund til sin basketball-klubb, ytterligere 10.000 pund gikk til cricket-klubben og 11.000 til Ungdomskoret Fusion. De mottok også 1.350 pund for å snakke om “profetisk medisin”. i Cherwell ble “Banbury Fair Trade Society” betalt av Prevent for å arrangere en “Multikulturell matfestival”.

Over hele landet har penger fra Prevent gått til bokse-, karate-, judo- og five-a-sidefotballklubber, mens Bristols første muslimske speidergruppe forbausende nok mottok 3.180 pund til camping-utstyr.»

Nå lover innenriksminister May å stanse pengeflommen til alle som ikke støtter britiske verdier som demokrati, menneskerettigheter og likhet for loven. – Hvis de ikke akspterer disse grunnleggende og universelle verdiene, da vil vi ikke samarbeide med dem og vi vil ikke finansiere dem, sa May i parlamentet.

The report said that audit trails for Prevent money were so bad that as yet unidentified sums of money may have reached extremists. It also found that 13 per cent of Prevent funding in a single year went to ‘sports and recreation activities’ including boxing and football clubs.

More than 300 children have been identified by the authorities as potential terrorists over the past three years, the report reveals.

The figure comprises an astonishing 55 under-12s, and another 290 aged up to 16.

They were referred to the Government’s ‘Channel’ project because they were found to hold extreme views, or be at risk of turning to radicalism.

A total of 1,120 people were referred to the programme between April 2007 and December 2010, the Home Office report says.

It also reveals the existence of 2,000 religious schools or madrassas in the UK, thought to be attended by up to 100,000 children.

These are unregulated and teach Arabic and the Koran, the Islamic holy book.

A BBC Panorama investigation last year reported madrassas using textbooks with anti-Semitic and anti-gay material.

The Home Office report concluded: ‘The review found no evidence to indicate widespread, systematic or deliberate funding of extremist groups, either by the Home Office of by local authorities or police forces.

‘But there have been cases where groups whom we would now consider to support an extremist ideology have received funding.’

It added: ‘Records and audit trails for Prevent funding have not always been comprehensive. It is therefore possible that Prevent funding has reached extremist groups of which we are not yet aware.’

The report calls on councils, universities and schools to prevent terror propagandists from holding speaking events in public venues.

Ministers have also pledged to increase their efforts to reform terrorist prisoners on their release from jail, and to stop wasting money overseas on programmes with no value to UK security.

Rapporten identifiserer 25 prioriterte områder i England, bla Birmingham, Blackburn, Leicester og 16 London-forsteder, som mål for anti-terrortiltak.

Emma Boon, campaign director of the TaxPayers’ Alliance said: ‘The national government has had enough trouble ensuring that funding to promote cohesion doesn’t end up in the wrong hands.

‘Local councils had far less experience and ability to screen potential recipients and so were unlikely to avoid making expensive mistakes. Letting them do that without proper monitoring of where the money went was downright reckless.’

– Jeg advarte om dette i 2006. Nå innrømmer ministre at jeg hadde rett. Utrolig nok har hundretusenvis av pund som angivelig skulle brukes til å motarbeide islamsk ekstremisme, gått til grupper eller individer som faktisk fremmer islamsk ekstremisme, skriver Melanie Philips i Daily Mail.

– Paralysert av politisk korrekthet bestemte den forrige Labour-regjeringen, etterretningstjenestene, politiet, universiteter og andre institusjoner seg for å fremme «moderate» muslimske grupper for å takle ekstremistene. Som et resultat av at de nektet å høre på de mange advarslene om at en slik politikk ikke ville fungere pga tvil om hvor «moderate» disse gruppene faktisk var, tok de forferdelig feil, fortsetter Philips og lister opp islamistiske grupper Labour-regjeringen har finansiert:

Muslim Council of Britain

The Muslim Council of Britain (MCB) and related groups were handed £550,985 over a period of three years by the Department of Communities and Local Government. In March 2009 the Government suspended links with the MCB and demanded one of its leaders should be sacked for allegedly supporting violence against Israel.

The Cordoba Foundation

The Cordoba Foundation, an independent research organisation which advises leading Muslim groups and which was founded by Anas al-Tikriti, former president of the Muslim Association of Britain, has received ‘anti-extremist’ funding.
Anas al-Tikriti was the founder of the Cordoba Foundation
Radical group leader Dr. Abdul Wahid gave a speech at a Cordoba Foundation meeting

Extremist: The Cordoba Foundation, led by Anas al-Tikriti, left, was given ‘anti-extremist’ money by the government, but was then forced to hand some back when it emerged it had invited radical leader Hizb-ut-Tahrir to give a speech

The group, which David Cameron once described as a front for the extremist Muslim Brotherhood, was given £38,000 by Tower Hamlets council in East London in 2007 for two projects: A Muslim media project and a Muslim debating society which held a debate entitled ‘Has Political Participation Failed British Muslims?’.

Dr Abdul Wahid, the leader of radical group Hizb-ut-Tahrir (an extremist group which refuses to condemn suicide bombers, has called for the destruction of Israel and which Tony Blair promised to outlaw) was invited to speak. As a result, the Foundation was required to return some of the money given to it.

The Islamic Foundation

DESCRIBED by the BBC’s Panorama as an ‘influential’ outpost of militant Islamist ideology, it was set up by members of Pakistan’s Jamaat-i-Islami opposition party, which campaigns for Pakistan to become an Islamic state governed by Sharia holy law. Panorama claimed the foundation promoted fundamentalist materials.
iEngage

The All-Party Parliamentary Group on Islamophobia used a body called iEngage as the group’s secretariat. iEngage is an organisation of Islamist sympathisers which has repeatedly defended extremists. It called on the Government to revoke a ban on a hardline foreign preacher who has said that ‘every Muslim should be a terrorist’.
Inflammatory: Preacher Abu Usamah called on gay people to executed during one rant

Inflammatory: Preacher Abu Usamah called on gay people to executed during one rant

The STREET project

Lambeth Council gave an unspecified sum to the STREET project, run by Abdul Haqq Baker, the chairman of the Brixton Mosque and Islamic Cultural Centre.

The project was aimed at ‘reaching out’ to young Muslims who were susceptible to violent extremism, but Baker is an adherent of Salafism, a hard line form of Islam seen as in conflict with liberal democracy.

Green Lane and Central mosques

Government money was given to Birmingham’s Green Lane and Central mosques. They featured in an undercover Channel 4 Dispatches programme in which imams were recorded making inflammatory comments.

One preacher, Abu Usamah, called for gay people to be executed and was quoted as saying: ‘If I were to call homosexuals perverted, dirty, filthy dogs who should be murdered, that’s my freedom of speech, isn’t it?’.

Global Peace and Unity

Over four years the Met Police gave £26,500 sponsorship to the annual Muslim gathering, Global Peace and Unity. But one of the event’s main speakers had suggested the Queen’s decision to award a knighthood to Salman Rushdie was enough to justify suicide bombings by Muslims.

The Met also employed as an anti-terrorism adviser Mohamed Ali Harrath, who was wanted by Interpol and authorities in his native Tunisia because of his links to an alleged terror organisation.

Daily Mail: Islamist hatemongers funded by the taxpayer with money earmarked for schools