Sveriges største organisasjon for homofile (RFSL) raser mot Sveriges Unga Muslimer (SUM) etter at det ble kjent at den muslimske ungdomsorganisasjonen har invitert den islamske hat-predikanten Sheikh Abdullah Hakim Quick til å tale på en konferanse i påskehelgen.

Amerikanskfødte Quick er for dødstraff for homofile, som han beskriver som «syke» og «unaturlige» hvis «skitne praksis» sprer AIDS. I tillegg mener han at homofile er en av de farligste gruppene i samfunnet. Også jøder er «skitne» i følge Quick.

Den muslimske ungdomsorganisasjonen har hevdet at de ikke var klar over Quicks ekstreme synspunkter da han ble invitert til konferansen, men sier at de ikke vil fjerne ham fra arrangementet da dette vil forstyrre det planlagte programmet.

– Det er ingen unnskyldning, det viser bare en total mangel på ansvar, mener formann for RFSL, Sören Juvas.

Juvas uttrykker raseri over at hat-predikanten får en plattform i Sverige fra hvor han kan spre sine ekstreme holdninger.

– Jeg har tidligere hatt inntrykk av at denne organisasjonen respekterte prinsippet om like rettigheter for alle, men nå ser det ut som om de ikke kunne bry seg mindre om de verdiene de hevder å stå for, sier han til avisen The Local. – Dersom det forholdt seg omvendt og vi hadde funnet ut at en av våre talere var islamofob, da ville vi trukket tilbake invitasjonen umiddelbart.

Viseformann for SUM, Mohammed Kharraki, har ikke svart på The Locals henvendelser, men på sin egen hjemmeside forsvarer organisasjonen invitasjonen av Quick, og påstår at de er offer for en svertekampanje lansert av forbundssekretæren for Liberalt Mangfold, Philip Wendahl.

I en artikkel på Newsmill.se oppfordrer Wendahl den svenske Ungdomsstyrelsen til å tilbakeholde årets støtte på 1,5 millioner til SUM, som er landets største muslimske ungdomsorganisasjon.

Organisasjonen avviser imidlertid Wendahl som en politiker med muslimfiendtlig agenda, og skriver at deres gjestetaler har blitt misforstått.

– Da vi var i kontakt med taleren personlig sa han at han slett ikke har disse holdningene, og fortalte at han selv er et offer for hatefull propaganda fra antimuslimske krefter, skriver SUM i en kommentar der de roser Quicks positive prekener:

Vi har haft Abdullah Hakim Quick på våra konferenser tidigare och blev intresserade av hans positiva tal om samexistens och öppenhet gentemot resten av samhället, utan att vi eller någon uppmärksammade honom som en hatisk person.

Men en avgjørelse fra New Zealands Kringkastingsråd (Broadcasting Standards Authority) i 2004 forteller en annen historie. I forbindelse med en klagebehandling ga Kringkastingsrådet TV-stasjonen Triangle i Auckland en reprimande for Hakim Quicks hatefulle kommentarer i programmet «Voice of Islam».

Kringkastingsrådet bemerket at Quick i programmet la skylden for spredningen av AIDS på homofiles – som han kalte «syke» og «unaturlige» – «skitne praksis». Han la til at homofile faller døde om av AIDS og at «de ønsker å dra oss alle ned med dem». Videre konstaterte han at den islamske holdningen til homoseksualitet er «døden».

– Muslimer er nødt til å ta et standpunkt mot homofile, og det er ikke nok å gi dem kallenavn [eg. skjelle dem ut], sa imamen.

TV-selskapet erkjente for øvrig at Quicks kommentarer kunne oppfattes av noen seere som «nokså ekstreme», men forsvarte programmets innhold med at «de hadde grunn til å tro at Quicks synspunkter er en genuin ovebevisning som deles av islams tilhengere». Da Quicks uttalelser måtte være å anse som et uttrykk for «genuin overbevisning», mente derfor selskapet at de kom innunder Kringskastingsrådets retningslinjer om unntak fra diskrimineringsloven for publisering av meninger som nettopp skyldes genuin overbevisning.

I dagens lederkommentarer går både Sydsvenskan og Svenska Dagbladet hardt ut mot den muslimske ungdomsorganisasjonens håndtering av kritikken mot deres valgte gjestetaler. I Svenska Dagbladet skriver Per Gudmundson:

SUM kan välja. Antingen bokar man av Quick, utreder den egna organisationens förhållningssätt till minoriteter och blir en fortsatt legitim rörelse.

Eller så förvandlar man landets största muslimska ungdomsorganisation till en extrem sekt – och blir behandlad som en sådan.

The Local: Gay-hate imam to speak at Swedish conference

Intervju med Omar Mustafa fra Sveriges Unga Muslimer i Sveriges Radio

Via Snaphanen