Den svenske ungdomsstyrelsen iverksetter granskning av den muslimske organisasjonen TUFF (Troende Unga Framtida Förebilder) etter helgens konferanse hvor hatpredikanten Bilal Philips var invitert som taler. Den canadiske islamisten, som mener at menn har rett til å slå sine koner, at homofili bør straffes med døden og at svenske muslimer bare kan undervise muslimske elever, fikk tale for et kjønnssegregert publikum i Kortedala kommunes lokaler.

Stemningen utenfor kommunelokalene er truende og innenfor sensureres spørsmål. Det er forbudt med mobiltelefoner, fotografering, lydinnspilning og filminnspilning under Philips foredrag, skrev Expressens journalist som dekket TUFFs arrangement. Hun bemerker at til tross for at Philips var invitert til Göteborg for å snakke om hvordan svenske muslimer skal bekjempe islamofobi, virket TUFF-leder Amanj Aziz og hans medarrangører slett ikke glade for pressens oppmerksomhet.

Den muslimska föreningen TUFF:s konferens blev dels kritiserad för att de valde att anordna separata konferensdagar för kvinnor och män. Dels för att föreningen bjöd in den kontroversielle föreläsaren Bilal Philips. Konferensens tema var islamofobi och unga muslimers situation i Sverige.

Ungdomsstyrelsen, som har gett projektbidrag till föreningen, reagerade på valet av föreläsare och hänvisar i ett pressmeddelande till att Bilal Philips bland annat har försvarat självmordsbombare, uttryckt antisemitiska ståndpunkter och förespråkat dödsstraff för homosexualitet.

Ungdomsstyrelsen skriver i ett pressmeddelande att man «ser mycket allvarligt» på uppgifterna och nu kommer att granska TUFFs verksamhet.

Kommer vidta åtgärder

Detta för att undersöka huruvida bidragsmedlen har använts i enlighet med Ungdomsstyrelsens riktlinjer. Om projektpengarna inte har använts på ett sådant sätt skriver Ungdomsstyrelsen att man kommer att «vidta lämpliga åtgärder». Vilka dessa åtgärder skulle vara är ännu inte känt.

Philips, som er nektet innreise i bla Storbritannia, Australia og Tyskland pga sine hatefulle prekener, var invitert som taler på den ekstremistiske organisasjonen islam.nets fredskonferanse i Oslo i 2010.

Expressen: Ska undersöka TUFF:s verksamhet

Via Snaphanen