Bilal Philips er nektet innreise til en rekke land. I 2010 var han gjest hos Islam Net. (foto: youtube)

Danmark har innført innreiseforbud for seks hatpredikanter. Minst én av dem har vært i Norge: Bilal Philips, som i 2010 var her på invitasjon fra Islam Net.

På listen er flere kjente islamistiske religiøse ledere fra land som Saudi-Arabia og Syria. I tillegg er den omstridte amerikanske kristne pastoren Terry Jones ført opp.

Det danske utlendings- og integrasjonsdepartementet oppgir i en pressemelding tirsdag at årsaken er hensynet til offentlig orden. Innreiseforbudet varer i to år, hvorpå myndighetene vil vurdere om det skal forlenges.

Utlendings- og integrasjonsminister Inger Støjberg mener sanksjonslisten sender et tydelig signal til det hun kaller hatpredikanter.

– Undergraver våre verdier

– Regjeringen vil ikke akseptere at hatpredikanter kommer til Danmark for å forkynne hat mot det danske samfunn og for å indoktrinere andre til blant annet å begå vold mot kvinner og barn, spre ideer om et kalifat og i det hele tatt undergrave våre grunnleggende verdier, sier hun.

Ikke alle er like positive til innreiseforbudet.

– Jeg er med på at det kan være god grunn til ikke å gi en rekke av disse personene oppholdstillatelse. Men å si at folk som har holdninger vi ikke liker, ikke kan reise inn i landet, er uheldig, mener Jacob Mchangama, som er direktør i tenketanken Justitia.

Besøkte Norge

Blant de seks på den danske listen er den amerikanske predikanten Kamal El-Mekki, som blant har støttet dødsstraff for folk som forlater islam, uttrykt støtte til ekstremistgruppa IS og akseptert slaveri. Han var høsten 2015 invitert til å holde et foredrag på Kuben videregående skole i Oslo av organisasjonen Norges Unge Muslimer. Organisasjonen besluttet å avlyse foredraget etter medieomtalen saken fikk.

Også den canadiske predikanten Bilal Philips, som besøkte Norge i 2010 som gjest hos organisasjonen Islam Net, står på listen over personer som er uønsket i Danmark. Philips er også nektet innreise til Storbritannia, Tyskland, Australia, Kenya, Bangladesh og Filippinene. Han har blant annet gjort seg bemerket med sitt syn på dødsstraff for homofili, utroskap og frafall fra islam.