Cecile Kyenge under en pressekonferanse i Roma den 19. juni 2013. Foto: Tony Gentile / Reuters / Scanpix.

 

Mens italienske politikere med større eller mindre oppriktighet fremholder at den pågående strømmen til landet av mennesker uten asylrett er uholdbar, er det en av dem som legger for dagen stor ekstravaganse på Europas vegne.

I et intervju med Radio Padova tar Italias tidligere integreringsminister og nåværende EU-parlamentariker Cecile Kyenge til orde for å ta imot alle migrantene som er kommet til landet i år, opplyser det italienske nyhetsbyrået ANSA.

«Spørsmålet som melder seg, uavhengig av forslagene som inngår i den globale politikken, er: Hva gjør vi med menneskene på havet, med menneskene som går i land? Dette er spørsmålet, og jeg ville svare: La oss ta imot dem alle sammen.»

Mens tidligere statsminister Matteo Renzi, som har ambisjoner om å gjenvinne regjeringsmakt, den senere tiden har tatt til orde for å yte hjelp i migrantenes nærområder, mener Kyenge at Renzi tar fokus vekk fra den foreliggende virkeligheten:

«Menneskene er ombord i båtene, de befinner seg rett utenfor grensen vår. Vi snakker om 85.000 personer som allerede har en fot på europeisk jord. Når jeg sier av vi bør ta imot alle sammen, tenker jeg ikke bare på Italia, men på en føderal stat med 500 millioner innbyggere. Dette må være fullstendig klart.»

Det er lett å bli oppgitt over denne totale mangelen på konsekvenstenkning og diasporaers negative rolle hos en person som har hatt det øverste ansvaret for integreringsspørsmål i et stort europeisk land. Men det er lett å tenke seg at få personer vil stå i kø for å kritisere Kyenge.

For det første er hun selv et eksempel på den formen for migrasjon som ikke har noe med nød å gjøre, all den tid hun var en briljant student i sitt fødeland Kongo, som fikk italiensk statsborgerskap gjennom ekteskap etter å ha studert i Italia. Hvem ønsker å si at hun personifiserer selve antitesen til det hun fortsetter å kalle flyktninger?

Terskelen er dessuten enda høyere enn den ville ha vært om ikke Kyenge tidligere var blitt utsatt for verbale angrep med klare rasistiske overtoner. Offentlige personer er redde for sitt omdømme, og ønsker ikke å assosieres med de mest harry eksponentene for Liga Nord.

Kyenge vil derfor sannsynligvis bli stående uimotsagt og forsøkt ignorert. Men ordene hennes vil likevel inngå i den jevne duren av propaganda som motvirker alle initiativer til grensekontroll. Europa trenger flere migranter, som The Economist skrev sist onsdag – en monumental usannhet som tar oppmerksomheten bort fra at Europa ligger an til å bli en del av det vi kan kalle det utvidede Afrika.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂