Nytt

Russland er et ufattelig rikt land, men pengene havner i lommene på en korrupt nomenklatura. Vladimir Putin har bygget en mafia-struktur hvor folk kan berike seg etter plassering på stigen. Alle raker til seg, og det blir lite eller ingenting igjen til vanlige mennesker.

Aleksje Navalnij har laget en timelang dokumentar om statsminister Dmitrij Medvedevs palasser og datsjaer. Det er omfanget av disse rikdommene som gjør at man kan snakke om et system av parasitter som ødelegger Russland. Deres grådighet er grenseløs.

Medvedev har palasser på syv-åtte forskjellige steder i Russland. Vi var vant til å tenke på America som land of the big, bigger, biggest. Men det er ingenting mot korrupte russere.

Videoen om Medvedevs ufattelige rikdom er must-see. Det er Kjell Inge Røkkes hytteanlegg på Oppdal gange 100, og det er bare ett av mange Medvedev har. Hvert sted er som et palass i seg selv, med egne anlegg for betjening og security. De strekker seg over 40 mål, husene er på 1.000 kvadratmeter og selvfølgelig med svømmebasseng, dammer og parkanlegg. Alt gjemt bak seks meter høyre gjerder.

Navalnij har kartlagt det hele. Disse anleggene sysselsetter tusenvis av mennesker. Deres eksistens må være kjent for alle på toppen av administrasjonen og alle på lavere nivå som kommer i kontakt med driften av dem. De er så imponerende at alle som har vært gjest vil væe tilbøyelig til å snakke. De er ment for å imponere og folk liker å sladre.

På et eller annet tidspunkt kommer det ut. Dessuten er Medvedev glad i duppeditter og sosiale medier. Han poster bilder på Instagram. Slik har det vært mulig å knytte Medvedev til alle stedene: Han har selv tatt bildene som beviser at han bruker dem.

De er riktignok blitt så mange at han ikke rekker å bruke dem. Familien er fra Kursk. Medvedev måtte ha en datsja der og den er som det sømmer seg en «fyrste», enormt hovedhus, grand gjestebolig, tennisbane, dam, stier, park osv. Men det var ikke nok. Medvedev vil også være «bonde», og det ble importert storfe fra USA.

Bare dette prosjektet slukte noen hundre millioner. Hvor kommer pengene fra? De kommer fra oligarkene. De har betalt inn penger i fond som formelt eier palassene, gårdene, leilighetene, datsjaene, vingårdene, yachtene. Navalnij snakker om minst ti milliarder kroner. Oligarkene har fått utnytte Russlands naturressurser, mot at den politiske og administrative nomenklaturaen får sitt. I en stat hvor FSB likviderer motstandere blir betalingen tilsvarende fyrstelig.

I Russland snakker vi ikke om bestikkelser i vanlig forstand. Vi snakker om at staten kontrolleres av mennesker som plynderer den. Det er noe annet. Det er et kleptokrati.

Folk på innsiden har kjent til dette systemet lenge. Men Navalnijs film gjør at man forstår omfanget. Seeing is believing.

Hvordan har hans team fått tilgang til disse bildene? Via droner. Droner betyr en trussel for ufattelig, ulovlig rikdom. Alle som har skjult formuer i eiendom bak høye murer kan bli avslørt av små dingser i luften. Det er en morsom tanke at teknologien med ett slag gjør tyveri i megaklassen synlig for den befolkningen som er blitt plyndret.

Videoen er sett av over 15 millioner mennesker på tre uker. Den regnes som en av hovedgrunnene til at så mange unge møtte opp til landsomfattende demonstrasjoner i 35 russiske byer forrige helg.

De unge er fed up. Systemet er så grådig at det ikke blir noe igjen til dem. Bildene av rikdommen viser hvor pengene forsvinner.

Dette er rikdom på nivå med en romersk keiser, som skulle ha keiserlige palasser over hele imperiet.

Og Medvedev er ikke en gang the top guy. Som Novalnij sier: Medvedev kunne ikke karret til seg slik ufattelig rikdom uten godkjenning fra øverste hold. Han får holde på for sjefen selv, Vladimir Putin, har ufattelig mye mer.

 

Les også

-
-
-
-
-
-

Les også