Catherine Belton. Foto: Twitter.

Russlands statlige oljeselskap Rosneft og tre russiske oligarker saksøker den britiske journalisten Catherine Belton og hennes forlag HarperCollins for en kritisk bok om Vladimir Putins vei til makten, hans konsolidering av makten og hans tidligere KGB-kollegers rikdom og innflytelse i Russland i dag.

Søksmålet mot Belton, som tidligere var Moskva-korrespondent for Financial Times og nå jobber for Reuters, skal gå ved en domstol i London, skriver The Times.

Den britiske journalisten anklages for injurierende påstander i den bestselgende boken Putin’s People – How the KGB took back Russia and then took on the West, som ble utgitt i april 2020.

It charts the rise of KGB capitalism, with giant slush funds used to undermine other countries, and the West, including London, complicit in profiting by providing financial, legal and reputational services.

Den nå fengslede russiske opposisjonspolitikeren Aleksej Navalnyj omtalte boken i en video som den 19. januar i år ble offentliggjort på YouTube, der den er sett mer enn hundre millioner ganger.

Foruten Rosneft er de russiske forretningsmennene Roman Abramovich, Mikhail Fridman og Petr Aven blant saksøkerne. Dersom disse får medhold i retten, risikerer Belton å holdes personlig økonomisk ansvarlig.

Forlaget tar kraftig til motmæle mot søksmålet:

HarperCollins, owned by NewsCorp, the parent company of NewsUK, which owns The Sunday Times, said it “will robustly defend this acclaimed book and the right to report on matters of considerable public interest”.

Saken ventes å vise i hvilken grad britisk injurielovgivning kan brukes mot undersøkende journalistikk, skriver The Guardian.

Det er første gang at russiske oligarker bruker britisk lovgivning, britiske domstoler og britiske advokater for å motarbeide kritisk søkelys på seg selv, skriver Il Foglio. Beltons grundige og detaljerte arbeid har åpenbart utløst sinne hos Putin og hans menn, kommenterer den italienske avisen.

Beltons verk ble ved årsskiftet omtalt av Russland-eksperten Geir Flikke i Vårt Land. Der fremhever han blant annet at Putins folk fikk kontroll over oljeselskapet Yukos. Blant tingene Rosneft går i rette med under saken i London, er nettopp Beltons påstander om at Rosneft tok kontroll over Yukos på illegitimt vis, melder Reuters.

 

Kjøp «Et vaklende Europa» av Carl Schiøtz Wibye her!

 

Kjøp «Sammenstøt mellom sivilisasjoner?» her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂